Ellenzik a zöldek az új váradi villamosvonalat

Pap Melinda 2017. május 10., 09:39

Internetes petícióban tiltakoznak a Nagyváradra tervezett új villamosvonal ellen a város zöldszervezetei, amelyek a Pece-patakot és a környék ökoszisztémáját féltik.

A Florin Budea, az Erdélyi-érchegység Regionális Ökológiai Felügyelőközpont elnöke által közzétett petíció aláírói arra hívják fel a figyelmet, hogy az Aradi utat és a Csillagvárost a körgyűrű érintésével összekötni hivatott villamosvonal mindkét irányban a Pece-parton haladna, jelentős kárt okozva a nyugodt környéken.

Mint rámutatnak, az építkezés és a járművek közlekedése nagy zajt kelt a zöld oázisnak számító városrészben. Úgy vélik, ezáltal

nemcsak a környékbeliek életminősége romlik, hanem a zöldövezet is megsínyli a beruházást.

Holott a helyi önkormányzat pár évvel ezelőtt még a város „zöld folyosójává” akarta változtatni, ez irányba tervezte fejleszteni a Pece-patakot és az annak partján elterülő zöldövezetet.

A város fejlődése szempontjából szükség van egy új villamosvonal építésére, ismerik el a zöldek, de úgy vélik,

a síneknek a Pece helyett a körgyűrű mentén kellene haladniuk, ezáltal több lakost is kiszolgálnának a járművek.

„Úgy véljük, hogy Ilie Bolojan polgármester adós azzal, hogy betartja a nekünk tett ígéretét, és megőrzi érintetlenül a város csendes oázisát” – zárják közleményüket a zöldek. A petíciót tegnap délutánig mintegy százan látták el kézjegyükkel.

Ilie Bolojan épp a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével indokolta az új villamosvonal tervét, amely révén szerinte javulna a levegő minősége. 12 millió eurós beruházással több mint 7 kilométeren épülne új villamosvonal, amelynek célja, hogy hatékonyabbá tegye a közlekedést. Az új villamossín „terelőútként” működne, a jelenlegi meghosszabbításaként végigvezetne az Aradi úton a plázákig, de még a repülőtér előtt kanyarodna el az Atelierelor utcai villamosdepó irányába. A projekt célja az is, hogy valamennyi, villamossal megközelíthető városrész között lehetővé tegye a kapcsolatot.