Csoma Botond: a házasságot nem lehet csupán vallási alapon meghatározni

Balogh Levente 2017. május 09., 23:37

Csoma Botond parlamenti képviselő nemmel szavazott a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó voksoláson. Az RMDSZ-es honatya a Krónikának elmondta: az ügyben nem alakult ki egységes álláspont a szövetségen belül.

Csoma Botond

Amint arról beszámoltunk, a képviselőház nagy többséggel fogadta el kedden a család alkotmányos fogalmának megváltoztatása érdekében indított állampolgári kezdeményezést.

A képviselők 232 támogató és 22 ellenző szavazattal, 13 tartózkodás mellett szavazták meg, hogy az alkotmányban kizárólag egy férfi és egy nő házassága nyomán létrejött intézményként határozzák meg a családot.

{K1}

A tervezet ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 15 képviselőjén kívül egy szociáldemokrata, egy nemzeti liberális, két liberális demokrata és két RMDSZ-es – Faragó Péter és Csoma Botond – honatya szavazott. A tartózkodók között is volt két RMDSZ-es, a szövetség 12 képviselője viszont megszavazta.

Csoma az elutasító szavazata kapcsán lapunknak elmondta: az azért született, mert álláspontja szerint

egy szekuláris társadalomban a házasság intézményét nem lehet csupán vallási szempontok szerint meghatározni.

„A polgári törvénykönyv amúgy már jelenleg is tiltja az azonos neműek közötti házasságot, abban most is az áll, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Így aztán ha a romániai társadalom egyszer úgy gondolja majd, hogy megengedőbb lesz az azonos neműek házassága kapcsán, és módosítani akarják a polgári törvénykönyvet, a mostani alkotmánymódosítással csak megnehezítenék a dolgot, hiszen akkor újra módosítani kellene az alkotmányt, ellenkező értelemben” – mutatott rá a képviselő.

Csoma Botond elmondta: mivel nem alakult ki egységes álláspont az RMDSZ-ben,

nem tart attól, hogy szavazata miatt bármilyen szankció érné.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke jelezte: módosító javaslatban kívánja pontosítani az indítvány szövegét, hogy az egyszülős családok ne kerüljenek hátrányba.

A homoszexuálisok házasságát tiltó tervezetről a szenátusnak is tárgyalnia és szavaznia kell, ezt követően pedig, mivel az alkotmánymódosítást a polgároknak is szentesíteniük kell, népszavazást írnak ki a témában. A tervezet értelmében a család „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul”. Jelenleg a „házaspárok” kifejezés szerepel az alaptörvényben, amely a házaspárok önkéntes elhatározásával alapított családról beszél.

A Koalíció a családért elnevezésű csoport tavaly fél év alatt a szükséges félmilliónál hatszor több, mintegy hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze a polgári kezdeményezéshez. A kezdeményezést a többségi román ortodox egyház is felkarolta, és erdélyi magyar egyházi vezetők is kiálltak a homoszexuális házasságok alkotmányos tiltásáért folyó aláírásgyűjtés mellett.