Ígérete ellenére nem tette tiszteletét a miniszter a hargitai iskolanapok megnyitóján

Molnár Rajmond 2017. május 09., 18:55

Pavel Năstase oktatási miniszter nélkül voltak kénytelenek megnyitni kedden Csíkszeredában a 15. alkalommal sorra kerülő Hargita megyei iskolanapokat, az ígéret ellenére ugyanis a tárcavezető nem utazott a székelyföldi megyeszékhelyre.

Fotó: Gecse Noémi

Az idei, május 18-áig tartó iskolanapok témája a modern technológia oktatásban betöltött szerepe, erről tartottak megbeszélést kedden is, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában tartott nyitókonferencián résztvevő tanügyi illetékesek.

Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője a modern technológia oktatásba való bevonásának fontosságát hangsúlyozta, míg Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke arról beszélt, hogy a rendezvénysorozat számos lényeges kérdés megválaszolásában segíthet.

Annak feltárását tartotta a legfontosabbnak, hogy mennyire elavultak a térség iskolái, illetve milyen módszerek segíthetnek fellendítésükben.

Jean-Adrian Andrei prefektus úgy vélte: a tanügyi rendszer új kihívások és feladatok előtt áll a felgyorsult világban. „Az oktatásnak figyelembe kell vennie a jelenkor szükségleteit, elvárásait. Tartanunk kell a lépést, és használnunk kell a modern technológia adta lehetőségeket, mert ez a jövő” – fogalmazott a kormánymegbízott. Borboly Csaba megyei tanácselnök az általa vezetett intézmény támogatásáról biztosította az iskolákat.

A távolmaradó Pavel Năstase miniszter üzenetét Ariana Oana Bucur államtitkár közvetítette: a tárcavezető szerint „fontos, hogy nyissunk a reformok és az új technológiák fele – rá kell jönnünk, hogy ezek a tanulás elősegítői”. A miniszter ugyanakkor feladatának tekinti olyan stratégiák kidolgozását, amelyek által visszaszorítható az iskolaelhagyás jelensége. A megyei iskolanapok keretében Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen különböző témájú konferenciákon, fókuszcsoportos beszélgetéseken és módszertani tevékenységeken vehetnek részt az oktatók.