Putyin a moszkvai díszszemlén: összefogás kell a terror ellen

Hírösszefoglaló 2017. május 09., 18:50

Az orosz fegyveres erők képesek visszaverni minden agressziót, ám a terrorizmus és más fenyegetések elleni harchoz nemzetközi összefogásra van szükség – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

„A terrorizmus, a szélsőségesség, a neonácizmus és más fenyegetések elleni hatékony harchoz nélkülözhetetlen az egész nemzetközi közösség konszolidációja" – közölte.

„A borzalmas tragédiának (a második világháborúnak) elsősorban a faji felsőbbrendűség bűnös ideológiájával szembeni elnéző magatartás, a világ vezető hatalmai közötti megosztottság miatt nem sikerült elejét venni, ez tette lehetővé, hogy a nácik kisajátítsák azt a jogot, hogy eldöntsék más népek sorsát, hogy kirobbantsák a legkegyetlenebb véres háborút, és hogy halálos céljaik szolgálatába állítsák csaknem az összes európai országot" – hangoztatta Putyin.

Lefejeztek egy orosz hírszerzőt 

Orosz nyelvű videófelvételt tett közzé az interneten az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, melyben a dzsihadisták állítása szerint egy orosz hírszerző tiszt lefejezése látható – tudatta kedden a terrorista és muszlim szélsőséges szervezetek megfigyelésével foglalkozó, amerikai SITE Intelligence Group nevű szervezet. A felvételen egy fekete kezeslábast viselő férfi térdel a sivatagban, aki arra szólítja fel az orosz ügynököket, hogy adják fel magukat.

„Ez az idióta elhitte, hogy a hazája nem hagyja cserben, ha elfogják” – mondja egy narrátor, majd egy szakállas férfi egy késsel levágja a térdelő fogoly fejét. Viktor Ozerov, az orosz parlamenti felsőház védelmi bizottságának elnöke közölte, hogy a moszkvai katonai tárca ellenőrzi a győzelem napján közzétett felvételek hitelességét.