Nem lájkolják az internetes sértegetést

Gyergyai Csaba 2017. május 09., 12:12

Mindenkinek vigyáznia kell, aki a közösségi médiában káromló, sértő vagy vulgáris kifejezéseket használva fogalmaz meg véleményt valakiről, mivel egyre több példa azt bizonyítja: ugyanúgy felelősségre vonhatják, mintha ezt egy nyilvános térben tenné meg.

A legfelsőbb bíróság 2014-ben kimondta: a Facebook közösségi oldal is nyilvános térnek számít

Mindenkinek vigyáznia kell, aki a közösségi médiában káromló, sértő vagy vulgáris kifejezéseket használva fogalmaz meg véleményt valakiről, mivel egyre több példa is azt bizonyítja, ugyanúgy felelősségre vonhatják, mintha ezt egy nyilvános térben tenné meg.

A legfrissebb témába vágó hírre épp hétfőn derült fény:

200 lejes bírságot rótt ki a besztercei rendőrség egy férfira amiatt, hogy a Facebookon sértő szavakkal illette a Szociáldemokrata Pártot (PSD).

A jelenleg Angliában élő Călin Lucian Farcaş vasárnap este tette közzé a Facebookon a rendőrségtől kapott írásbeli értesítést arról, hogy megbírságolják egy március 12-ei bejegyzése miatt.

{K1}

Hol ér véget a szólásszabadság?

Az indoklás szerint a férfi a PSD Beszterce-Naszód megyei szervezetének több tagját sértő szavakkal illette egyik Facebook-bejegyzésében, ezért kell büntetést fizetnie. „Nem tudok hallgatni, ki kell mondjam: raknám a nemi szervemet a szátokba, ahol vizet isztok, ti leprás PSD-sek!!! (…) Azt kívánom, vegyetek gyógyszert az összes pénzre, amit a szerencsétlenektől összetarháltok!!! Gazemberek vagytok, a feletteseitek képére és hasonlatosságára, akik a halottakat is feltámasztják, hogy szavazni tudjanak (…)’’ – olvasható többek közt Călin Lucian Farcaş bejegyzésében.

Crina Sîrb, a Beszterce-Naszód Megyei Rendőr-Főkapitányság szóvivője hétfőn a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a bírságot az 1991/61-es törvény második cikkelye alapján rótták ki, mely szerint

kihágást jelent nyilvánosan obszcén gesztust tenni, káromló, sértő vagy vulgáris kifejezéseket használni vagy bántalmazással fenyegetni valakit, megzavarva a köznyugalmat, megbotránkoztatva a polgárokat, méltóságukban sértve embereket vagy közintézményeket.

A férfi szintén a közösségi hálón közölte, hogy nem fogja kifizetni a büntetést, ugyanis „paródiának” tartja, és bírósághoz fordul, mivel megsértették a szólásszabadsághoz való jogát.

Călin Lucian Farcaş korábban a besztercei Gloria labdarúgóklub marketingigazgatója volt. 2012-ben Dan Diaconescu Néppártja (PPDD) listáján indult megyei tanácsosi tisztségért, de nem jutott be az önkormányzati testületbe. Egy helyi televíziócsatorna szórakoztató műsorával is együttműködött korábban.

Nyilvánosság a közösségi médiában

A szólás- és véleményszabadsághoz való alapvető – alkotmány által is szavatolt – jogunk addig terjed, míg mások személyiségi jogait meg nem sértjük, és ez vonatkozik a közösségi médiában közölt tartalmakra is

– fogalmazott kérdésünkre Kokoly Zsolt médiajogi szakértő, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) jogtudományi intézetének oktatója.

Emlékeztetett: a Legfelsőbb Ítélő- és Semmitőszék már 2014-ben – egy hasonló ügy kapcsán – kimondta: a Facebook nyilvános térnek számít, így az ott publikusan közölt sértő bejegyzések az említett jogszabály alapján büntethetők. Hozzátette azonban, bár nem létezik olyan jogszabály, amely világosan rögzíti, mi számít személyiségi jogok megsértésének a közösségi médiában, az említett 1991/61-es törvényt lehet alkalmazni ezen a területen, és az adott eset kapcsán több forrásra is lehet hivatkozni az indoklásban, mint például az audiovizuális törvényre, vagy az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) határozataira.

A CNA 220-as számú határozatában például kimondja, az emberi méltóságnak, az énképnek a védelme a szólásszabadsággal szemben is érvényben marad.

Minden eset különbözik, de amennyiben az említett besztercei férfi bírósághoz fordul, jó eséllyel a bírságoló hatóságnak adnak igazat.

Több olyan ügy volt korábban, amikor egy-egy obszcén, sértő bejegyzésért, kommentért bírságot róttak ki” – magyarázta az egyetemi adjunktus.

Kokoly Zsolt ugyanakkor rámutatott: szükség lenne egy hatályos médiatörvényre, amelybe bele lehetne foglalni ezt a területet is, amely elképesztő ütemben fejlődik, s amelyre – mint látszik – nincsen kialakítva egészen tisztán átlátható joggyakorlat. Egy ilyen jogszabály, mint mondta, sokat segítene és számos hasonló jogvitát tenne könnyebben értelmezhetővé.

Amint arról korábban beszámoltunk, a múlt hónap végén tetemes bírságot kapott egy temesvári férfi, mert a Facebookon közölt egy fényképet két, szabálytalanul parkoló rendőrautóról. A rendőrség indoklása szerint azért rótták ki a 900 lejes szankciót, mert a férfi sértő kifejezésekkel illette a hatósági alkalmazottakat, a kép alatti megjegyzésben ugyanis pofátlanok gyülekezetének nevezte őket, akiknek szerinte önmagukat kellene megbírságolniuk a tilosban parkolás miatt.

Az ügyben közleményt adott ki a helyi rendőrség, amely megerősítette, hogy a bírságot „a rendőröknek szóló sértő szavak és kifejezések” miatt rótták ki. Indoklásuk szerint a társadalmi együttélés és a közrend szabályait rögzítő 1991/61-es számú törvény alapján jártak el, amely szerint ez a kihágás 200 és 1000 lej közötti szankcióval büntethető.

{K2}

A legfelsőbb bíróság 2014-ben hozott ítéletében mondta ki, a Facebook nyilvános és nem magánszférának minősül még akkor sem, ha csak egy szűkebb kör férhet hozzá.

A döntést egy volt Maros megyei prefektusi kabinetfőnök ügyében hozták meg, aki fellebbezett az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által kiszabott bírság ellen, amelyet egy Facebook-bejegyzés miatt róttak ki rá.

Mircea Munteanu Nicolae 2012 elején, amikor a Boc-kormány ellen tüntetések törtek ki, Facebook-oldalán azt írta: „Arbeit macht frei – ezt értsék meg a tüntetők”. A CNCD ezért ezerlejes bírságot rótt ki rá azzal az indoklással, hogy nacionalista propagandát képez, és lekezelő, megalázó, valamint sértő a tüntetőkre nézve. Munteanu a döntést megfellebbezte arra hivatkozva, hogy a Facebook-oldala magánszférának minősül, ám nem adtak igazat neki.