Erdélyi magyar kutatók munkájáról számolt be a világhírű lap

Krónika 2017. május 08., 18:15

Címoldalon számolt be a ScienceDaily című tudományos lap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatóinak kutatási eredményeiről.

Dr. Balog Adalbert, a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszékének professzora és dr. Hartel Tibor, a Környezettudományi Tanszék docense egy nemzetközi kutatócsoport tagjaiként azt vizsgálták, hogy milyen különbségek vannak a biopeszticidek (biológiai növényvédő szerek, növényi kivonatok, mikroorganizmusok) kutatásában és azok piacán az Európai Unió, Amerikai Egyesült Államok, Kína, Brazília és India között.

A felmérés a biopeszticidekről és a környezetvédelemről alkotott törvénykezéseket, valamint a biopeszticidek témájában 2000 és 2015 között megjelent tudományos cikkek számát hasonlította össze. A vizsgálati beszámoló a Pest Management Science lapban jelent meg, majd a világ egyik legismertebb és legolvasottabb tudománynépszerűsítő lapja, a ScienceDaily egy nappal a megjelenés után már a címoldalán említette.

Az eredmények alapján kimutatható, hogy az EU jelentős lemaradást halmozott fel az utóbbi 15 évben.

Míg az EU-ban 14 szigorú törvény szabályozza a biopeszticidek piacra kerülését, addig ezek száma a többi régióban 3–5 között van. Ugyanakkor ennek jelentősen ellentmond, hogy az EU 2000 és 2015 között 181 környezetvédelmi törvényt dolgozott ki, amelyek közvetve vagy közvetlenül javasolják a biopeszticidek alkalmazását, az USA csak 20, Kína és India 8, Brazília 6 ilyen törvényt fogadott el az utóbbi 15 évben.