Északon próbálnak szerencsét a romániai „eperszedők”

Bálint Eszter 2017. május 08., 17:56

Az északi országok felé migrál a romániai munkaerő, a kontinens déli államaiban egyre kevesebben dolgoznak – vont mérleget Massimo Canovi, a MoneyGram Dél-Európáért felelős illetékese hétfőn a Mediafax hírügynökségnek.

Mint részletezte, jelentősen megnőttek az elmúlt időben a kontinens északi részéből Romániába érkező pénzösszegek, miközben az Olaszországban és Spanyolországban dolgozó román állampolgárok egyre kevesebb pénzt küldenek haza, ami jelzés lehet arra, hogy sokan Nagy-Britannia, Norvégia vagy Svédország felé vették útjukat.

Azt tapasztaltuk, hogy azok az összegek, amelyek korábban Dél-Európából érkeztek be, most a kontinens északi feléből jönnek.

Így azok a románok, akik mostanáig Olaszországban vagy Spanyolországban dolgoztak, átköltöztek Nagy-Britanniába és az északi országokba, mint Norvégiába vagy Svédországba” – magyarázta.

Elmondása szerint egy tranzakció átlagos értéke 300 euró. A legnagyobb összegek pedig Nagy-Britanniából, Olaszországból, Spanyolországból és Németországból érkeznek Romániába.

Amint arról korábban írtunk, a Világbank adatai szerint a külföldön dolgozó román állampolgárok 2016-ban 3,5 milliárd dollárt küldtek haza, míg 2015-ben 3,085 milliárd dollárt utaltak át.