Johannis: Románia schengeni csatlakozását egyedül Románia ellenzi

MTI 2017. május 08., 17:47

Az egyedüli ország, amely igazán ellenzi Románia felvételét a schengeni övezetbe, az maga Románia – állapította meg Klaus Iohannis a közkegyelmi törvénytervezet körüli vitákra és a Btk. korrupcióellenes szigorát enyhítő kormányzati próbálkozásra utalva.

Az elnök akkor reagált így, amikor a román közszolgálati televízió Európai út című műsorában arról kérdezték, melyek azok az uniós tagállamok, amelyeknek az ellenkezése akadályozza Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli övezethez.

A jobboldali államfő élesen bírálta a szociálliberális kormányt és parlamenti többséget, amiért szerinte

„szerencsétlen” törvénykezésével és sürgősségi kormányrendeleteivel azt a meggyőződést erősíti az európai partnerekben, hogy Romániában még nincs stabilitás, és a politikusok még nem értik, mi a jogállam.

Kifejtette, hogy szerinte az ország schengeni csatlakozását hátráltatják azok a román vezetők, akik az Európai Uniót Románia ellenségeként állítják be, és Brüsszel ellen ágálnak. Johannis úgy vélekedett: a „kisiklások” ellenére elérhető még az a célkitűzés, hogy 2019-ig (elnöki mandátuma végéig) az Európai Bizottság lezárja az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmust (MCV).

Több uniós tagállam a romániai korrupciós problémákra hivatkozva az MCV éves igazságügyi országjelentéseinek javulásától tette függővé Románia schengeni csatlakozásának támogatását. Bár az „árukapcsolást” mind Bukarest, mind az Európai Bizottság bírálta, a román vezetők megkerülhetetlen tényként kezelik, hogy országuk addig nem léphet be a schengeni övezetbe, amíg az uniós tagállamok szerint Romániában gondok vannak a jogállamisággal.