Visszaküldte a szenátus a jogi bizottságnak a közkegyelmi törvényt

Balogh Levente 2017. május 08., 17:15

Bár hétfőn kellett volna szavaznia a szenátusnak a sok vitát és bírálatot kiváltott részleges közkegyelmi törvénytervezetről, a felsőház ehelyett visszaküldte azt a jogi bizottságnak, amely a nap folyamán korábban bizonyos módosításokkal elfogadta azt.

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke közölte, azért küldték vissza, hogy a testület a kormány eredeti változatát fogadja el.

A közkegyelemről szóló tervezetet a kormány dolgozta ki, az indoklás szerint azzal a céllal, hogy csökkentse a börtönök túlzsúfoltságát. Az ellenzék és a közvélemény jelentős része ugyanakkor úgy véli, annak valódi célja az, hogy csökkentse a korrupció miatt elítélt kormánypárti politikusok és üzletemberek büntetését.

Mint ismeretes, a részleges közkegyelemről szóló törvény múlt héten ismét felborzolta a kedélyeket, miután a szenátus jogi bizottságban a PSD–ALDE kormánytöbbség megszavazta azokat a módosító javaslatokat, amelyek a korrupciós bűncselekmények elkövetőire is kiterjesztették volna a jogszabály hatályát.

A döntés országos felháborodást és tiltakozást váltott ki, ennek nyomán a jogi bizottságban ismét szavazásra bocsátották a törvény kiterjesztését a korrupciós bűncselekményekre. Ezúttal a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai tartózkodtak, így a testület elvetette az egy nappal korábban elfogadott módosításokat.

{K1}

Liviu Dragnea, a PSD elnöke hétfőn elégedetlenségének adott hangot, amiért a jogi bizottság szociáldemokrata elnöke, Șerban Nicolae egyáltalán napirendre tűzte a módosításokat, és közölte, az esetleges szankciókról a PSD elnökségének szerdai ülésén tárgyalnak majd. Dragnea azt is közölte, hogy azt szeretné, ha a jogszabályt az eredeti, a kormány által kidolgozott formában szavazná meg a parlament.

A mintegy ezer személyt érintő közkegyelmi törvénytervezet egyébként ismét utcára szólította az embereket: Bukarestben vasárnap késő délután néhány ezren tüntettek a jogszabály elfogadása ellen.