Csapadékos napokat, hidegebb éjszakákat tartogat a következő két hét

Hírösszefoglaló 2017. május 08., 17:06

Légköri instabilitás jellemzi a következő két hetet, az éjszakák az ilyenkor megszokottnál hidegebbek lehetnek, a május 8-tól 21-ig terjedő periódusban bőségesen hull majd csapadék – közölte előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Fotó: Veres Nándor

Erdélyben az első napokban gyors lehűlés várható, éjszaka akár fagy is előfordulhat. Az Agerpres beszámolója szerint ezt követően enyhül az idő: nappal 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, amely éjjelente 10 Celsius-fok körüli lesz. Az első hét végén a sokévi átlagnak megfelelően nappal 19-20, éjjel 5-7 Celsius-fok lesz. Csapadékra bármikor számíthatunk, nagyobb mennyiségben várhatóan a hónap 8–11. napja, illetve 13–16. között hull majd.

A Bánságban a jelzett periódus első felében a nappali legmagasabb hőmérsékletek 18-ról 14-re, az éjszakaiak 11-ről 3 Celsius-fokra süllyednek. Május 10. után felmelegedés várható, a legmelegebb déli órákban a levegő hőmérséklete elérheti a 26 Celsius-fokot. Ezt követően néhány napos átmeneti lehűlés következik. Csapadékra bármikor számíthatunk, nagyobb mennyiségben várhatóan 8. és 10.-e, illetve 13. és 15.-e között hull majd.

A Partiumban május 8. és 10. között visszaesik a hőmérséklet, majd jelentős felmelegedés következik. Május 14-én ismét viszonylag hideg lesz, nappal 20, éjjel 10 Celsius-fok körüli legmagasabb értékekkel. Csapadék bármikor kialakulhat, a jelzett periódus első hetének végén nagyobb mennyiség hullhat.

Máramarosban május 11. előtt lehűlés, majd ezt követően felmelegedés várható, 11. és 13. között nagyjából az évszaknak megfelelő idő lesz, ezt követően kissé visszaesik a hőmérséklet. Esni csaknem minden nap fog, nagyobb mennyiségben a jelzett periódus elején, majd 12. és 15.-e között.

A prognózisokat a readingi (Anglia) középtávú előrejelzési központ állítja össze, becsült megvalósulási arányuk 60 százalékos.