Tartós megoldást keresnek a határszigor enyhítésére

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 08., 15:14

Tartós megoldást keresnek a szigorított határellenőrzés felfüggesztését korábban petícióban kérő nagyváradiak annak érdekében, hogy a feloldás törvény adta időtartamának lejárta után se alakuljon ki ismét torlódás a román–magyar határon.

A kezdeményezők, Zatykó Gyula és Tókos-Fejes Béla hétfőn sajtótájékoztatón közölték, hogy bár a magyar kormány által elfogadott és a hivatalos közlönyben való megjelenés után életbe lépő felfüggesztési határozatnak azonnal érezhető hatása lesz az ingázók életében – függetlenül a román kormány döntésétől –, hosszú távon nem nyújt biztonságot annak a mintegy 400 családnak, amelyek tagjai rendszeresen ingáznak a határ két oldalán található munka- és lakhelyük között.

Hangsúlyozták, hogy a törvény csak háromszor hat hónapos felfüggesztést tesz lehetővé, de a mintegy két hete megfogalmazott petíciójukban javasoltak elősegítenék, hogy a szigorítások esetleges visszavezetése ne borítsa fel ismét több száz civil életét. Emiatt nem is állítják le a mintegy 400 aláírással támogatott magyar, illetve a 200 személy által felkarolt román nyelvű petíciót, és az illetékesekkel történő egyeztetések révén próbálják orvosolni a helyzetet.

{K2}

Zatykó kijelentette,

továbbra is szeretnének egy olyan külön sávot, amelyet a határ egyik oldalán élő, de a másik országban dolgozó személyek használhatnának,

és az autójukra ragasztott matricával igazolhatnák jogosultságukat az azon való átkelésre. Emellett célszerűnek tartanák, ha az ideiglenesen megnyitott tíz határátkelő mindegyike állandóvá válna, s mindenki által használható lenne, mivel úgy nagyjából 22 km-es távolságban lenne egy-egy átkelő, és így „szétszóródna” a forgalom.

Tókosék emlékeztettek arra, hogy az április elején bevezetett schengeni kódex miatt helyenként két-három órára nőtt a várakozási idő a román–magyar határon –

a késések miatt az is előfordult, hogy valaki elveszítette a munkahelyét.

Az említett rendelet ugyanis előírja, hogy az Európai Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait mind belépéskor, mind kilépéskor ellenőrizni kell, és össze kell vetni ezeket a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumainak adatbázisával (SLTD), hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban.

Tókos megjegyezte, mivel Románia nem tagja a schengeni térségnek, ezért gyakorlatilag

kettős szigorított ellenőrzés zajlott a határon, de az egyeztetéseik óta már enyhülést tapasztalt.

A tarthatatlan állapotról ugyanis korábban Biharkeresztes polgármesterének támogatásával egyeztettek magyarországi parlamenti képviselőkkel, továbbá a határfelügyelet magyarországi és romániai illetékesével.

{K1}

Hasonló találkozóra készülnek Claudiu Poppal, Bihar megye prefektusával is, hogy kérésük a román kormányhoz is eljusson. Megemlítették, hogy a kialakult helyzetre már a kereskedelmi kamarák is panaszkodtak, Tőkés László európai parlamenti képviselő is felszólalt ellene Brüsszelben, és Szatmárnémetiben is vannak olyan civil kezdeményezések, amely ugyancsak az EU-csatlakozás előtti állapotok visszarendeződésének elkerülését célozzák.