Igazát keresi az utcára került gyógymasszőr

Gyergyai Csaba 2017. május 08., 14:19

Igazságtalannak és jogszerűtlennek tartja fiának a miskolci Semmelweis-kórházból való elbocsátását az erdélyi származású Sólyom Albert, aki családjával kereste fel szerkesztőségünket, hogy elpanaszolja a hónapok óta húzódó kálváriát.

Az 1988 óta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóvámos községben élő édesapa elmondta: nem tud belenyugodni abba, hogy 25 éves fiát, a gyógymasszőrként foglalkoztatott Sólyom Tamás Zsoltot „egyik napról a másikra, mondvacsinált okokra hivatkozva”, rendkívüli felmentéssel menesztették a kórházból 2016 júniusában.

Sólyom Tamás Zsolt 2015 őszén kezdett el dolgozni a diósgyőri kórházban, decembertől a miskolci kórház rendelőintézetében folytatta. Elmondása szerint 2016 áprilisáig semmilyen problémája nem adódott munkahelyén: meg voltak elégedve tevékenységével, az elején kollégáival is jól kijött. Abban a hónapban készült egy belső kiértékelés, ahol Sólyom jó minősítést kapott, amit szerinte kollégái „nem tudtak megemészteni”.

Nyíri Adrienn csoportvezető állítólag személyesen közölte a gyógymasszőrrel: nem tudja feldolgozni, hogy Tamást megdicsérték, míg a többi kollégája valamilyen elmarasztalásban részesült. A kiértékelés után úgy érezte, munkatársai ellene fordultak, és

egy munkaszervezési váltást követően azt kezdték el híresztelni, hogy a betegek panaszkodnak rá.

Erről a csoportvezető jegyzőkönyvet is készített, amit több pácienssel aláírattak, tartalmáról azonban Sólyomot nem tájékoztatták. „A munkahelyi értékelést követően a kollégák állandóan csak azt nézték, hogy mikor tudnak fiam munkájába belekötni” – jegyezte meg Sólyom Albert.

Sólyom Tamás Zsolt 2016. június 7-én kapott hivatalos értesítést arról, hogy közalkalmazotti jogviszonyát rendkívüli felmentéssel megszüntették. A Tiba Sándor kórházigazgató által aláírt indoklás szerint 2015 óta több panasz is érkezett munkájára, s bár rutinosabb kollégái segíteni próbálták tanácsokkal, Sólyom megsértődött.

Az indoklás arra is kitér, a betegek azzal fordultak a neurológiai osztályt vezető főorvoshoz, hogy Sólyom édesapja több pácienst megkeresett telefonon, sőt, megfenyegette őket. Sólyom Albert valóban megkeresett telefonon egy pácienst, akinek neve a jegyzőkönyvben szerepel panaszosként, a beteg azonban azt állította, ő senkit nem jelentett fel, és nem járul hozzá a neve használatához.

Sólyom Tamás Zsolt idegileg kikészült az őt ért igazságtalanság miatt, azóta is gyógyszeres kezelés alatt áll.

Nem kaptam lehetőséget arra sem, hogy a vádakkal szemben védekezhessem”

– mondta.

A Sólyom család pert indított a kórház ellen a közigazgatási és munkaügyi bíróságon, a negyedik tárgyalásra májusban sor. Sólyom Albert szerint megengedhetetlen, hogy „egy pályakezdő fiatal életét egyik napról a másikra tönkretegyék”. „Meg kell fizetniük azoknak, akik ezt tették a fiammal, ezért büntetőjogi pert is indítunk, ha a munkaügyi bíróság nekünk ad igazat” – fogalmazott az édesapa.

Mint mondta, azért döntöttek úgy, hogy megkeresik a sajtót, mert szeretnék, ha többen is tudomást szereznének az esetről. „Úgy látszik, nincs kolbászból a kerítés Magyarországon sem” – jegyezte meg Sólyom Albert. Sólyom Tamás Zsolt elmondta, valójában

mindig is különcként kezelték a munkahelyén, irigykedtek rá, s bár ő Magyarországon született, gyakran éreztették vele, hogy szülei Romániából költöztek az anyaországba, „nem igazi magyarok”.

Az ügyben levélben fordultunk a kórház főigazgatójához, Tiba Sándorhoz, aki leszögezte: Sólyom Tamás Zsolt személyiségi jogait semmilyen módon nem szeretné megsérteni, ezért a rendkívüli felmentés okairól a per lezárásáig nem kíván nyilatkozni.

Azt azonban kijelentem, az okok kizárólag Sólyom Tamás Zsoltnak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti kötelezettségeinek megsértésével, illetve az egészségügyi törvény tiszteletben nem tartásával kapcsolatosak.

Az ügyben Sólyom elbocsátása óta belső vizsgálat nem indult, ennek semmilyen oka nem merült fel” – közölte válaszlevelében a megyei kórház vezetője, aki szerint a kórház jogi és erkölcsi megítélése szerint teljes mértékig megalapozottan, okszerűen került sor a gyógymasszőr elbocsátására. A főigazgató leszögezte, rendkívüli felmentésben semmilyen szerepe nem volt Sólyom Tamás Zsolt kollégáinak.