Magyar programok is lesznek a szamosújvári városnapokon

Krónika 2017. május 08., 12:35

Több magyar rendezvény is szerepel az idei szamosújvári városnapok programjában. A Kolozs megyei városban első ízben kezdődik a rendezvénysorozat a magyar közösség által szervezett programokkal.

„A szamosújvári közösség jelzései alapján kezdtük el szervezni az idei év eseményeit. A város magyarsága nyitott a kultúrára és megfogalmazódott az az igény, miszerint a városnapok programjában is teret kell adni a magyar programoknak. Éppen ezért nyitjuk az idei városnapot a Kisközösségek Majálisával” – nyilatkozta Rotár Izabella, az RMDSZ szamosújvári szervezetének elnöke.

A Kolozs megyei RMDSZ közleménye szerint a rendezvénysorozat június 4-én kezdődik az Epreskerti erdő tisztásán a Kisközösségek Majálisával. Lesz lovasíjász-, baranta- és solymár bemutató, a gyerekeknek pedig erő- és ügyességi próbákat, szórakoztató játékokat szerveznek. A majálisozók bográcsos ételekkel csillapíthatják majd éhségüket, míg a szamosújvári magyar közösség ifjai és felnőttjei a színpadon mutatkoznak be és szórakoztatják a jelenlevőket. Idén újdonságnak számít a nomád jurta és a mászófal felállítása, de más meglepetésekkel is készülnek a szervezők.

A magyar programok június 9-én folytatódnak a Hayak Pubban, ahol Enyed vidékének borait mutatják be, György Boti és társai szórakoztatják az egybegyűlteket. Az est a Les Nauges együttes dzsesszkoncertjével ér véget.

Június 10-én a Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum ad otthon a rendezvényeknek.

Idén első alkalommal szervezik meg a Tulipán Focibajnokságot, melyen a felnőtt korosztály csapatai, illetve a szamosújvári tanácsosok és polgármesteri hivatal meghívottjai rúgnak labdába. A résztvevők asztaliteniszben és kosárlabdában is összemérhetik tudásukat. Este a városközpontbeli kisszínpadon a kolozsvári Yesterdays és Knock-Out együttes koncertezik.

Rotár Izabella arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar programok sikere attól is függ, hogy csatlakoznak-e önkéntesek a szervező csapathoz. Jelentkezni május 20-ig lehet a szamosújvári RMDSZ Facebook-oldalán.