Női kézi: megnyerte a Bajnokok Ligáját a Győri Audi ETO

MTI , Krónika 2017. május 07., 20:42

A Győri Audi ETO KC nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligája 2016/17-es szezonját, mivel a budapesti döntőben hosszabbítás után 31-30-ra legyőzte vasárnap a macedón Vardar Szkopjét.

Fotó: MTI

Az első percekben hatékonynak tűnt a Vardar némileg nyitott, öt-egyes védekezése, de a győriek hamar rájöttek, hogy a balszélső poszton szereplő Görbicz Anita lövéseit ezzel a taktikával sem képes hatástalanítani az ellenfél (6-4). A magyar csapat igyekezett keményen védekezni, de eleinte nem járt sikerrel és hiányzott a jó kapusteljesítmény is, így az ellenfél többször is egyenlíteni tudott (10-10).

Az eredményes szélsőjátékkal a győriek azt is elérték, hogy némileg megbontották a macedón együttes védelmét, és az első félidő második részében az átlövőknek sem volt olyan nehéz dolguk, mint korábban. Ezzel együtt a másik kapu előtti hatékonyságuk is javult, Kari Aalvik Grimsbö több bravúrt is bemutatott, így a – keretében mindössze egyetlen macedón játékost szerepeltető – Vardar több mint tíz percig nem talált be, ezért a meccs során először négygólosra nőtt a különbség (14-10). Az első félidő végén Görbicz bravúros passzát Jana Knedlikova értékesítette, melynek köszönhetően a győriek 15-12-re vezettek harminc perc után.

A második felvonás elején a védelem olyan jól működött mindkét oldalon, hogy meglehetősen kevés gól született, de a győriek ekkor is őrizték előnyüket (18-15).

A hajrához közeledve sem változott a játék képe, továbbra is szoros volt az állás. Az ETO számos variációt alkalmazott, támadásbefejezései legtöbbször kiszámíthatatlanok voltak, így egy ideig folyamatosan vezetett, de a rendkívül szívós ellenfelet nem tudta leszakítani.

Fotó: MTI

A német Anja Althaus sorozatban négy gólt dobott, ezzel egyenlített a Vardar (24-24), majd egy percet kettős emberhátrányban kellett töltenie a magyar csapatnak, de ezt sikerült átvészelnie. Görbicz értékesített büntetője után emberelőnyből nem tudott betalálni csapata, a túloldalon viszont a szlovén Tamara Mavsar 53 másodperccel a vége előtt egyenlített (26-26). A rendes játékidőben még egy-egy támadása volt mindkét együttesnek, de több gól már nem született, így hosszabbítás következett, ahogyan tavaly a bukaresti CSM ellen is.

Fotó: MTI

A ráadást a Győr nagy lendülettel kezdte, ismét hárommal vezetett, és bár ellenfele újra felzárkózott, ezúttal már nem tudott egyenlíteni (31-30).

A győri csapatnak ez volt a hatodik BL-döntője, háromszor (2009, 2012, 2016) veszített és immár háromszoros győztesnek mondhatja magát (2013, 2014, 2017).

A Papp László Budapest Sportarénában rendezett négyes döntőben a tavaly győztes bukaresti CSM zárt harmadikként a női kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a vasárnapi bronzmérkőzésen 26-20-ra verte a montenegrói Buducnost Podgoricát.

Fotó: MTI

A bukarestiek a vasárnapi kisdöntőben gyorsan megléptek a Buducnosttól. Ezúttal magabiztos védelem segítette őket, hogy az első félidőben végig lépéselőnyben kézilabdázzanak. Persze azért Cristina Neagu hiába mondta a Győr elleni elődöntős vereség után, hogy számukra a négyes döntő már „véget ért”, mert a bronzmeccsen nem álltak félre, hanem a szünetre visszazárkóztak egyetlen gól távolságra (13-12).

A második félidőben aztán a CSM ugyanúgy folytatta, ahogyan kezdte: növelte előnyét, hogy aztán négy-öt, helyenként hétgólos távolságban tartsa magától az ellenfelet. Tizenöt perccel a vége előtt már érezni lehetett, hogy a bukarestiek dobogós helyét nem tudja megszerezni a podgoricai ellenfél, amely a győriek elleni elődöntőhöz hasonlóan most is hatgólos vereséggel zárt. A Neagu nevét skandáló Papp László-arénában a válogatott klasszis könnyek között búcsúzott el a montengróiaktól, hiszen a következő szezonban már a most BL-bronzérmet ünneplő CSM alakulatát erősíti.

Női Bajnokok Ligája, döntő:

Győri Audi ETO KC-Vardar Szkopje (macedón) 31-30 (15-12, 26-26, 29-28) - hosszabbítás után

Gólszerzők: Görbicz 7, Groot, Mörk 6-6, Amorim, Tomori 3-3, Bódi, Broch, Knedlikova 2-2, illetve Lacrabere, Althaus 6-6, Penezic, Radicevic, Lekic 4-4, Mavsar 3, Herrem 2, Lazovic 1