Az RCA-árszabályozás meghosszabbítását kérik a fuvarozók

Bálint Eszter 2017. május 07., 19:01

Mivel még mindig nem készült el a vonatkozó törvény, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási árak szabályozásának meghosszabbítását kérik a fuvarozók.

Archív felvétel

Sürgősségi kormányrendeletet kérnek a fuvarozók, ami további hat hónappal meghosszabbítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) díjszabásokra vonatkozó plafon érvényességi idejének meghosszabbítását, miután a jelenlegi szabályozás két hét múlva lejár, az új járműbiztosítási törvény pedig még nincs érvényben.

A közúti fuvarozók érdekképviseletei által kiadott közleményben emlékeztetnek, hogy 2014–2016 között

a szállítással foglalkozó cégek számára 500 százalékkal emelkedtek az RCA-tarifák, holott a károk ezt nem tették indokolttá.

A kötelező gépjármű-biztosításokról szóló törvénynek erre a piacra kellene szabályozásokat behoznia, referenciárat megállapítania, és megakadályozni az említetthez hasonló visszaéléseket a biztosítótársaságok részéről – vélik.

„Mivel az RCA-ról szóló új törvény még mindig nincs jóváhagyva, a felső határ érvényessége pedig két hét múlva lejár, a közúti szállítók érdekvédelmi szervezetei – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI – felszólítják a kormányt, a parlamentet, a Pénzügyi Felügyeletet (ASF) és a Versenytanácsot, hozzon sürgős intézkedéseket annak érdekében, hogy a biztosítási tarifák plafonja további 6 hónapra érvényes maradjon. Emlékeztetjük önöket, hogy az 1996/21-es, a konkurenciáról szóló törvény értelmében az RCA tarifái számára a kormány rendkívüli esetben felső határt állapíthat meg, amelynek érvényességét, amennyiben a rendkívüli körülmények továbbra is fennállnak, határozattal hat hónappal meghosszabíthatja” – írják a fuvarozók.

Válaszolva a fuvarozók kérésére, Alina Petrescu kormányszóvivő azt mondta,

a Pénzügyi Felügyeletnek és a parlamentnek kell megoldást javasolnia a felmerült gondokra.

Hozzátette: a pénzügyminiszter találkozott a héten a biztosítótársaságok képviselőivel, a közlekedésügyi tárca vezetője pedig a közúti fuvarozással foglalkozó vállalatok küldöttségével egyeztetett, „a megoldással azonban a Pénzügyi Felügyeletnek, illetve a parlamentnek kell előállnia". Petrescu is emlékeztetett, jelenleg parlamenti vitán van egy, az RCA-k piacát szabályozni hivatott törvénytervezet, és reményeik szerint a napokban kiderül, mikorra várható a jogszabály elfogadása.

„Amióta az előző kormány kiadta a kötvények árának maximálásáról szóló rendeletet, több jelzés is érkezett Brüsszelből egy esetleges kötelezettségszegési eljárásról, tehát ezzel a lehetőséggel is számolni kell" - tette hozzá a kormányszóvivő. Arra a kérdésre, hogy fontolgatja-e a kormány a plafonérték hat hónapban megszabott érvényességi határidejének meghosszabbítását, Petrescu úgy válaszolt, „minden lehetőséget számba vesznek".