Rajtol a Start-Up Románia program

Hírösszefoglaló 2017. május 06., 17:25

Május végétől, június elejétől lehet iratkozni a Start-Up Nation Románia programra – jelentette be Ilan Laufer, az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztérium államtitkára.

Azt is elmondta, hogy a pályázóknak harminc nap áll majd rendelkezésükre a regisztrációra, az iratkozási sorrend pedig nem számít.

„Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy minél hamarabb elindíthassuk a programot. A feliratkozási időszak 30 nap lesz, tehát nem kell majd sietniük reggel 10 órakor beiratkozni, amikor elindul a pályázat, mert ez nem olyan program. Nem a feliratkozási sorrendet vesszük figyelembe, hanem pontrendszer szerint bíráljuk el a pályázatokat” – magyarázta Laufer.

Tájékoztatása szerint a Start-Up Nation programnak idén 380 millió eurós költségvetése van.

A pályázatot négy éven át hirdetik meg, s évente 10 ezer új vállalkozás létrehozását szeretnék elérni. Egy pályázat legtöbb 200 ezer lejes támogatásban részesülhet.

Az államtitkár a pályázati feltételek részletei kapcsán elmondta: a pályázóknak például legkevesebb egy munkahelyet kell teremteniük, és ezt két évig meg kell tartaniuk, a megpályázott és megvásárolt felszereléseket pedig legkevesebb három évig nem idegeníthetik el. A kezdeményezés célja egy új, az egységes piac követelményeinek megfelelő üzletember-nemzedék kialakítása, a gazdaság fellendítése, a munkahelyek számának növelése és a fogyasztás serkentése.