Református ünnepre várnak a nagyváradi várba

Bálint Eszter 2017. május 06., 09:11

Református Egységnapot tartanak május 20-án a nagyváradi várban. Még nagyobb rangot ad az eseménynek, hogy idén ünneplik a reformáció emlékévét.

Őrizd a várat! címmel szervezik meg május 20-án a nagyváradi várban a Református Egységnapot – az esemény házigazdája a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. A szervezők szerint az a tény, hogy éppen a reformáció évében tartják Váradon ezt az eseményt, alkalmat ad arra, hogy egy nagyszabású ünnepi rendezvénnyel mutassák fel református hitüket és erejüket.

A rendezvényre a Kárpát-medence minden szegletéből várnak érdeklődőket.

Az ecclesia militans tüze helyett sokszor az ecclesia tolerans langymelegsége uralkodik el rajtunk. A jeles évforduló és az egységnap olyan alkalmat biztosít, amelynek erejével tovább tudunk haladni”

– fogalmazza meg az alkalomra kiadott körlevelében Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

A szervezők egész napos programmal teszik vonzóvá a református ünnepet. A nap középpontjában természetesen az ünnepi istentisztelet és úrvacsora áll a Kárpát-medencei református püspökök, valamint az evangélikus püspök igei és liturgiai szolgálatával.

De a gyönyörűen felújított középkori vár falai között lesznek gyermekprogramok a helyi kézművesek, valamint az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Zabhegyező egyesület közreműködésével, lesznek ifjúsági programok a nagyvárad-velencei színjátszók előadásával, illetve a szilágybagosi mandolinzenekar, a bihardiószegi furulyások szolgálatával, valamint az Élő Kövek és az Új Szövetség zeneka­rok koncertjével. A nőszövetségi programok keretében pedig több előadásra is sor kerül. A nap folyamán ugyanakkor

konferenciát tartanak a Partium reformációjáról, amelynek keretében a kilenc egyházmegye reformációja mutatják be.

Az érdeklődők több kiállításra is betérhetnek a várban járva-kelve, megtekinthetik többek között az erdélyi gyülekezet kopjafákból összeállított tárlatát vagy Adorjáni László és Fazakas Csaba karikatúráit, és természetesen ezen a napon is várja a látogatókat a várban kialakított állandó református kiállítás.

Minőségi szórakozást is kínál a Református Egységnap, 18 órától Dévai Nagy Kamilla koncertezik, 19 órától pedig a debreceni Csokonai Nemzeti Színház operakoncert keretében adja elő a Bánk bánt.

Szeretethíd Váradon

Nagyváradon tartják idén a Szeretethíd központi rendezvényét – a programot a magyar református egyház immár tizenegy éve működő diakóniai intézménye 9. alkalommal szervezi meg a Kárpát-medencében. Május 19-én 13.30-tól várják a Bémer térre az érdeklődőket. Az esemény fővédnöke Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó.