„Szinte biztosra” veszik a pápalátogatást a bukaresti katolikusok

Krónika 2017. május 05., 14:49

„Majdnem biztos", hogy jövőre Romániába látogat Ferenc pápa – jelentette ki Ioan Robu, Bukarest római katolikus érseke pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján. 

Ioan Robu felidézte, hogy a katolikus egyházfő már három meghívást kapott Romániába: egyet az államfőtől, egyet a Román Ortodox Patriarkátustól és egyet a Romániai Katolikus Püspöki Konferenciától.

„Nem tudjuk, mikor jön, de majdnem biztosak vagyunk benne, hogy jövő évben el fog jönni"

– idézte az érsek Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos nyilatkozatát az Agerpres hírügynökség. Az érsek hozzátette: bízik benne, hogy az egyházfő hozzájárul majd ahhoz, hogy a hét mártír püspök boldoggá avatása ebből az alkalomból történjen meg.

Florentin Crihălmeanu, a Kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus egyházmegye püspöke úgy nyilatkozott: a hét püspök boldoggá avatási iratcsomója már a bíborosok asztalán van.

A két egyházi méltóság a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (CER) idei első plenáris ülésén vett részt, amelyet május 3-a és 5-e között tartottak Kolozsváron. Az ülésen 15, római- és görögkatolikus püspök, valamint Miguel Maury Buendía érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa és Anton Coşa kisinyovi püspök vett részt. A konferenciáról kiadott közlemény szerint a püspökök a pápát egyes romániai katolikus közösségek körébe és zarándokhelyeire hívták meg. Ezek között Balázsfalvát, Csíksomlyót, Máriaradnát és Bákót említették.

Mint ismeretes, a katolikus egyházfőt Klaus Johannis államfő kétszer is meghívta Romániába. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség azonban egy hónappal ezelőtt leszögezte: jelenleg nem beszélhetünk a pápalátogatás lehetőségének biztosításáról, a Szentatya romániai látogatása csak általános jogorvoslás után lehetséges. Jakubinyi György érsek, Tamás József segédpüspök, általános helynök és Potyó Ferenc általános helynök, irodaigazgató közleményében leszögezte: ahol az alapvető emberi jogok sérülnek, ahol a hívek nem gyakorolhatják az alkotmány biztosította kisebbségi és felekezeti jogaikat, ott nem beszélhetünk a pápalátogatás lehetőségének biztosításáról.