Durván támadják a székelyföldi románok a kórházi anyanyelvhasználatot

Krónika 2017. május 05., 13:40

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma szerint az anyanyelvhasználatot az egészségügyi intézményekben lehetővé tevő, nemrég megszavazott törvénytervezet „durva, alkotmányellenes és diszkriminatív törvényhozási hiba".

Van gyomruk hozzá. A szervezet luxusnak nevezi az orvossal anyanyelven történő értekezést Fotó: Pál Árpád

Az Agerpres hírügynökséghez pénteken eljuttatott közlemény szerint a három székelyföldi megyében élő románok fórumának igazgatótanácsa azt állítja: az RMDSZ által indítványozott jogszabályt áprilisban úgy szavazta meg az alsóház – miután a szenátus hallgatólagosan elfogadta azt –, hogy a 263 képviselő a tények ismeretének hiányában, „elmenőben" szavazott, mert az ülést már berekesztették.

A közlemény szerzői úgy vélik: a törvény negatív következményeket fog maga után vonni az egészségügyben, ráadásul sérti az alkotmányt és a jogállamiságot.

„Ez egy durva, alkotmányellenes és diszkriminatív törvényhozási hiba, amely idegen Románia minden lakosának nemzeti és állampolgári érdekeitől. Felhívjuk a figyelmet, hogy mindez a kormánykoalíció cinkosságával történt, amely összejátszik az RMDSZ-szel, súlyos zavart keltve a törvényhozásban és az érintett intézmények működésében, fölösleges luxust és indokolatlan költségeket eredményezve" – írják a szervezet tagjai.

A parlament által elfogadott törvény értelmében azokon a településeken, ahol egy nemzeti kisebbség létszáma legalább 5 000 fő, vagy számaránya az összlakosság 20 százaléka, ott az illető nemzeti kisebbség nyelvét beszélő egészségügyi dolgozókat is alkalmazni kell.

{K1}