Lemondásra szólította az EB első alelnökét Szijjártó Péter

MTI 2017. május 05., 11:54

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének le kell mondania posztjáról, amiért egy lapinterjúban antiszemitizmussal vádolta meg Magyarország miniszterelnökét és kormányát.

Fotó: mti

Pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter a vádat méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezve visszautasította azt, hangsúlyozva, hogy Magyarország „a legtöbbet tette Európában az antiszemitizmus ellen".

„A magyar kormány a legtöbbet tette az antiszemitizmus ellen, ezért ez a vád szégyen" – szögezte le.

Szijjártó Péter megemlítette, hogy Magyarország zsinagógákat újít fel, bünteti a törvény a holokauszt tagadását, záró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, a magyar zsidók közössége pedig mindig számíthat a kormány barátságára. Úgy vélte, Frans Timmermansnak nem lehet más választása, le kell mondania.

„Az Európai Bizotság első alelnöke gyáva, mert nem akkor fogalmazta meg a vádját, amikor Orbán Viktor miniszterelnök jelen volt és tudott volna reagálni" – hívta fel a figyelmet. Elismerte, hogy Soros Györggyel a magyar kormánynak vannak vitái, de ezeknek semmi köze az ő vallásához, származásához. Szijjártó szerint az EU egységét az olyan politikusok veszlélyeztetik, mint Frans Timmermans. „A Brexitért nem Lengyelország vagy Magyarország a felelős, hanem az olyan politikusok, akik nem képesek hatékony válaszokat adni az uniót érintő kérdésekre" – hangoztatta.

A külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról is, hogy szerinte Timmermans a bevándorlást támogatja. „Nem fogjuk engedni, hogy Magyarországra illegális bevándorlók érkezzenek, meg fogjuk védeni az unió külső határát" – tette egyértelművé. Ezzel szerinte Magyarország mindenkinél többet tett Európa, és az Európában élő zsidó közösségek érdekében.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság szociáldemokrata alelnöke, jogállamiságért és az alapjogokért felelős uniós biztos a német Die Zeit magazinnak azt nyilatkozta: Orbán Viktor miniszterelnök antiszemita kijelentést tett, amikor amerikai pénzügyi spekulánsnak nevezte Soros Györgyöt. „Sokat foglalkoztam életem során az antiszemitizmussal, és mindig nagyon mélyen érint érzelmileg, amikor találkozom vele. Rettenetes, hogy ez a jelenség még mindig létezik Európában" – fogalmazott a holland politikus.