Elítélték Nagy-Britanniában a bankautomatákat fosztogató románokat

Krónika 2017. május 05., 11:07

Két romániai férfi mintegy 1,9 millió eurót rabolt ki nagy-britanniai bankautomatákból egy kifinomult informatikai vírus segítségével, ezért csütörtökön összesen hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélték őket – írja a Daily Mail portálja.

Közel kétmillió eurót „halásztak ki" a szigetországi bankautomatákból a románok

A Mediafax hírügynökség által idézett szigetországi lap szerint a 30 éves Emanuel Leahu és a 32 éves Gheorghe Mîrzac egy kelet-európai bűnszervezet tagjai, és 2014 májusában 51 bankautomatát raboltak ki.

Leahut négy év és tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték, miközben Mîrzac két év és tíz hónap börtönbüntetést kapott, amit szintén le kell töltenie. Lopás és csalás érdekében történt összeesküvéssel vádolták meg őket.

A románok Cartronics bankautomatákat céloztak meg, és malware típusú vírussal fertőzték meg azokat.

Amint bejutottak az eszközök operációs rendszerébe, rendszeresen kiürítették az automatákat, egy alkalommal 40 automatát raboltak ki.

A vádhatóság szerint Leahu és Mîrzac Bognor Regis, Brighton, Liverpool, London és Portsmouth körzetében található automatákat fosztott ki.

Leahut tavaly szeptemberben tartóztatták le a londoni rendőrök Bákóban, később ki is adták őt Nagy-Britanniának. Mîrzacot a francia rendőrség tartóztatta le idén januárban Cannes-ban egy európai elfogatóparancs alapján. Februárban adták ki Nagy-Britanniának.

A Mediafax tájékoztatása szerint a bűnszervezet két másik tagját korábban már elítélték ugyanezen bűncselekmények miatt. A 37 éves Teofil Bortoşra hét év szabadságvesztést szabtak ki 2016 januárjában, a 40 éves Grigore Paladi pedig 2015-ben kapott ötéves börtönbüntetést.