Vagonmutyi: előzetesben a CFR volt vezérigazgatója

Krónika 2017. május 05., 09:45

Előzetes letartóztatásba helyezték péntekre virradó éjszaka Mihuţ Constantin Crăciunt, a Román Vasúttársaság (CFR) volt igazgatóját és három másik igazgatót, ugyanakkor hat személy esetében házi őrizetet rendeltek el.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a temesvári törvényszék bírái Mihuţ Constantin Crăciun volt igazgatót, Daniel Ciobanu fejlesztési igazgatót, Pavel Bărculeţ eladási és forgalmi igazgatót, valamint Florin-Claudiu Enachét, a vasúti kocsikért felelős igazgatót helyezték előzetes letartóztatásba.

Bűnszervezet létrehozása, hamis okiratok kiállítása és tudatos felhasználása, valamint különösen súlyos következményekkel járó sikkasztás gyanúja miatt negyven személy, többek közt a CFR teherszállítási részlegének volt igazgatója ellen is vizsgálatot folytat az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztálya (DIICOT).

Ügyészségi források szerint 2016-ban a Román Vasúttársaság teherszállítási részlegének bizonyos döntéshozói bűnszövetkezetet létesítettek, és ócskavasként adtak el a SC Remat SA Călăraşi vállalatnak 2 450 régi vasúti kocsit,

noha a hatályos szabályzat értelmében a felszámolásra kerülő vagonok a jóval drágább öntöttvas-hulladék, illetve az acélhulladék kategóriába tartoznak.

A 35.002,12 tonna acélt és 16.584,50 tonna öntöttvasat így ócskavas áron vehette meg a vásárló. Az okozott kár 6 313 748 euróra tehető.

{K1}