Brassóig kell menniük a szentgyörgyieknek, ha fáj a foguk

Bíró Blanka 2017. május 04., 23:03

A sepsiszentgyörgyi fogorvosi ügyelet hiányára hívták fel a figyelmet a helyi önkormányzati képviselők, akik közül többen felháborítónak találják, hogy a lakosok kénytelenek Brassóig utazni, ha hétvégén megfájdul a foguk.

A téma a legutóbbi tanácsülésen merült fel, ahol napirenden volt több fogászati és orvosi rendelő bérleti szerződésének meghosszabbítása. Liviu Comăneci nemzeti liberális (PNL) tanácsos leszögezte: az ügyelet hiánya miatti tiltakozás kifejezéseként nem szavazzák meg a bérleti szerződések meghosszabbítására vonatkozó tervezetet. Úgy vélte:

a fogorvosoknak erkölcsi kötelességük lenne, hogy biztosítsák a sürgősségi ellátást, amit váltásban oldhatnának meg.

A román tanácsosok valóban a tervezet ellen szavaztak, és mivel több képviselő nem volt jelen, a dokumentum végül nem ment át. Rodica Pârvan szociáldemokrata (PSD) tanácstag hangsúlyozta: ez jelzés kellene hogy legyen a fogorvosoknak, szerinte pedig a testületnek a polgárok, nem pedig a fogorvosok érdekeit kell védenie. A tervezetet a tanács pénteki rendkívüli ülésén tűzik ismét napirendre. 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy

a szakembereket nem lehet hétvégi ügyelet vállalására kötelezni, hiszen magánvállalkozásokról van szó.

Emlékeztetett, hogy a megyei sürgősségi kórház vezetősége évekkel ezelőtt felajánlott egy fogászati rendelőt, sőt a város vállalta volna, hogy állja egy asszisztensnő fizetését, de a fogorvosok nem szervezték meg az ellátását. Antalka Huba, a Kovászna megyei fogorvosi kamara elnöke elfoglaltságára hivatkozva lapunknak későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi megyei kórház igazgatója ugyanakkor a Krónikának kifejtette: évekkel ezelőtt

valóban berendeztek egy fogorvosi rendelőt a sürgősségen, de az sokáig üresen állt, mert nem volt szakember, aki biztosítsa az ügyeletet. A rendelőt végül felszámolták,

mert szükségük volt a helyre, de igény esetén, a sürgősségi osztály bővítése után ismét kialakítják. Az intézmény vezetősége korábban Raed Arafat akkori egészségügyi államtitkárral is egyeztetett az ügyben, szerettek volna teljes munkakörben alkalmazni egy fogorvost, de erre nem volt lehetőség, mert a fogászati sürgősségi esetek száma ezt nem indokolja.

Ehhez képest a szomszédos Hargita megyében már több mint tíz éve megoldották a problémát, azóta Csíkszeredában és Szé­kely­udvarhelyen is rendszeresen van hétvégi ügyelet.

Kacsa Anikó, a megyei fogorvosi kamara munkatársa elmondta: hétvégeken 9 és 12 óra között működik az ügyelet, a szakemberek önkéntesen, szabadidejüket feláldozva saját rendelőjükben végzik a sürgősségi ellátást. Év végén a kamara állítja össze a névsort, hogy mikor ki kerül sorra, a fogorvosok pedig pozitívan állnak az ügyhöz, a Csíkszeredában praktizáló mintegy félszáz fogorvos fele vállal ügyeletet. Értesüléseink szerint Háromszéken is több orvos szívesen dolgozna havi néhány órát önkéntesen, ha az ügyeletet megszerveznék.