Újabb tanácshatározatok a vásárhelyi iskola megmentéséért

Simon Virág 2017. május 04., 18:52

Három határozatot is elfogadott csütörtökön a városi önkormányzat a katolikus iskola ügyének rendezése érdekében, azonban továbbra sem világos, hogy az újabb intézkedések törvényesek-e.

Fotó: Boda L. Gergely

Közel háromórás vita után három olyan határozatot fogadott el csütörtökön a marosvásárhelyi önkormányzat, amely a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyének rendezését célozza. A Szabad Emberek Pártja (POL) által beterjesztett dokumentumok közül kettő a tanintézet létrehozására vonatkozik, egy harmadik pedig egy héttagú bizottság felállításáról szól, amely az iskola ügyével foglalkozik az elkövetkezőkben. A határozatokat a POL tanácsosai és az RMDSZ-esek is megszavazták, míg a szociáldemokraták és a liberálisok tartózkodtak.

A rendkívüli tanácsülésen elfogadott döntéseket azonban Szövérffi László, a városháza jegyzője nem írta alá, mivel törvénytelennek tartotta azokat.

Felszólalásában rámutatott, egy iskola alapításának három lépése van: a városháza, vagy az önkormányzat hoz egy határozatot, amelyben kimondja, hogy javasolja a tanintézet létrehozását, erre a tanfelügyelőség rábólint, majd a tanács egy határozattal erősíti meg az iskola létrehozását.
Mint mondta, ezeket a lépéseket nem lehet átugrani. Arra is felhívta a figyelmet, hogy

mindaddig, míg a bíróság nem mondja ki végérvényesen, hogy az iskola megalapításáról szóló határozat érvénytelen, addig nem lehet új alapító okiratot létrehozni.

Az elkövetkező napokban egyébként kiderül, hogy a prefektúra jogászai törvényesnek ítélik-e a csütörtökön elfogadott határozatokat vagy sem. Szövérffi László a Vásárhelyi Hírlapnak elmondta, mivel az oktatási minisztériumban is elhangzott, hogy a bíróságon nem született végleges döntés az iskola alapító okiratával kapcsolatban, a tanfelügyelőség vissza kellene térjen az iskolahálózattal kapcsolatos döntésére, s be kellene iktassa abba a római katolikus iskolát is, s ez megoldaná a cikluskezdő osztályok helyzetét.

A csütörtöki ülésen felszólalt Teodora Stănescu, az Unirea Főgimnázium igazgatója, aki többek között arról beszélt, hogy fontos a békés együttélés, de a városháza és a római katolikus státus között megkötött bérleti szerződés alapján a 2018/2019-es tanévtől az Unirea Gimnáziumnak kevesebb osztályterme marad, s ez szerinte nincs rendben. Az egyház képviselője, Holló László válaszában azt emelte ki, hogy a szerződést a városháza és az épület tulajdonosa, a státus között köttetett, s mindkét fél betartja az abban vállaltakat. A Vásárhelyi Hírlap kérdésére elmondta, hogy

az Unirea Gimnázium több román tannyelvű osztályt indított, mint amennyi korábban, a szerződés megkötésekor volt.

Amint arról beszámoltunk, a marosvásárhelyi önkormányzat május 15-ig kapott haladékot az oktatási minisztériumtól arra, hogy megoldást találjon a Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetére. Az iskola sorsáról kedden tárgyaltak Bukarestben az oktatási minisztérium kezdeményezésére annak a marosvásárhelyi tanácsi határozatnak a nyomán, amellyel az önkormányzat a szaktárcához fordul megoldásért a katolikus gimnázium ügyében.

Pavel Năstase tanügyminiszter az egyeztetésen leszögezte: mindaddig, míg a katolikus iskola ügyében nem születik végleges bírósági ítélet, sem az előkészítő osztályba való beiratkozást, sem a kilencedik osztályok indítását nem lehet felfüggeszteni, és az iskolát sem lehet a megyei hálózatból törölni.

{K1}