Letöltendőt kapott alapfokon az „oltyán terrorista”

Krónika 2017. május 04., 17:43

Három év négy hónap szabadságvesztésre ítélték alapfokon azt a craiovai fiatalt, akire két éve, még 17 éves korában csaptak le a hatóságok, miután kiderült, hogy az interneten keresztül radikalizálódott, és az Iszlám Állam öngyilkos merénylője akart lenni.

A craiovai táblabíróságon csütörtökön kihirdetett ítélet nem jogerős. A News hírügynökség tájékoztatása szerint Luigi Constantin Boicea elismerte tettét a bírák előtt, ezért perét sürgősségi eljárásban tárgyalták. A fiatalember 2016 decembere óta előzetes letartóztatásban van.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) még 2005 végén csapott le a fiatalemberre dzsihádista propaganda gyanújával.

A nyomozó hatóságok szerint Boicea dzsihádista szervezeteket támogató nyilatkozatokat, az Iszlám Állam által elkövetett lefejezéseket bemutató filmeket és életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó üzeneteket terjesztett az interneten.

A nyomozók dzsihádista propagandaanyagokat, dokumentumokat és számítástechnikai berendezéseket foglaltak le a fiatal lakhelyén.