Határátkelés: felfüggesztették a szigorítást a magyar oldalon

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. május 04., 16:23

Felfüggesztette a magyar kormány a szigorított határellenőrzésre vonatkozó előírásokat, így megszűnhetnek az elmúlt hónap során kialakult hosszú sorok. A labda a román térfélen pattog.

Fotó: MTI/Lehoczky Péter

Visszaállhat a rend a román–magyar határátkelőkön, miután a magyar kormány határozatban felfüggesztette az áprilisban hatályba lépett szigorításokat – jelentette be Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő a csütörtökön Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján.

A berettyóújfalusi honatya rámutatott: a rendelet a Magyar Közlönyben való megjelenés pillanatában lép érvénybe, így

már csak a román fél azonos intézkedésére lesz szükség ahhoz, hogy ismét gyors és zökkenőmentes legyen a határátlépés.

Vitányi leszögezte: a magyar hatóságok eddig is igyekeztek biztosítani a zökkenőmentes határátlépést, a román kormány korábban mégis úgy értékelte, hogy a „labda a magyar oldalon pattog” – ezt most visszapasszolták.

Alexandra Popescu főfelügyelő, a román határrendészet szóvivője lapunk megkeresésére péntekre ígért tájékoztatást a témában.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, a bukaresti felsőház külügyi bizottságának elnöke egyetértett azzal, hogy a magyar kormány döntése kényszerhelyzetbe hozta a román kabinetet. Szerinte a bukaresti kormánynak saját állampolgárai érdekében ugyancsak vissza kell állítania a szigorított schengeni határellenőrzési kódex életbe lépése előtti állapotokat.

Vitányi és Biró is emlékeztetett: számos román állampolgár települt már át a határ menti magyar vidékre, de munkájuk továbbra is Nagyváradhoz, illetve más romániai településekhez köti őket. Ugyanakkor több Hajdú-Bihar megyei lakos jár át Romániába dolgozni, ezért a kódex rendkívül nehéz helyzetbe hozta őket.

Biró Rozália arra is kitért: szerinte a román kormány nyitott a partnerségre a magyar féllel, Teodor Meleşcanu külügyminiszter részéről például ígéretet kapott arra, hogy a korábban ideiglenesen megnyitott tíz határátkelő közül kettő állandóvá fog válni. Azt még nem tudni, hogy melyek, de folyamatosan figyelik az átkelők forgalmát, és ennek függvényében hozzák meg a döntést.

{K1}

Mint ismeretes, a szigorított szabályzat szerint az Európai Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait mind belépéskor, mind kilépéskor ellenőrizni kell, és össze kell vetni ezeket a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumainak adatbázisával (SLTD), hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban.

A szigorítás nemcsak az EU külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről. A rendelet hatályba lépése miatt az EU-csatlakozás előtti éveket idéző sorok alakultak ki a román–magyar határátkelőkön, főleg Borsnál, ahol tapasztalataink szerint legtöbbször a Romániából való kiutazás időtartama növekedett meg.

Különben Pogácsás Tibor, a magyar Belügyminisztérium államtitkára a múlt héten a budapesti Országgyűlésben kijelentette: bebizonyosodott, hogy a szisztematikus határellenőrzés esetén az átkelők a meglévő forgalom mellett nem bírják a nyomást, így azt több helyen felfüggesztették és csak szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek. Hozzátette: a BM kezdeményezte, hogy a magyar kormány nyárra is függessze azt fel bizonyos szakaszokon.