Festum Varadinum: két hét alatt több mint 150 programpont

Pap Melinda 2017. május 04., 14:52

Több mint 150 programmal várja az érdeklődőket a kéthetesre bővült 26. Festum Varadinum. A körmenetre Szent László eredeti koponyaereklyéjét is elhozzák.

A Szent László-év és a reformáció emlékéve jegyében zajlik idén a nagyváradi Festum Varadinum, így a szokásos egy helyett kéthetesre bővül a több mint húszéves múltra visszatekintő rendezvénysorozat. A május 7–21. között zajló programokhoz számos elő- és utórendezvény is társul, több mint 150 esemény várja az érdeklődőket.

A 26. Festum Varadinum csúcspontjának a május 14-ei római katolikus egyházmegyei zarándoknap számít, amelyre hazahozzák a városalapító Szent László király Győrben őrzött koponyaereklyéjét,

így a hagyományos körmeneten a másolat helyett ezúttal az eredeti hermával vonulnak majd fel a hívek. A zarándokok ezúttal a székesegyháztól a várig, az egyházmegye bölcsőjéig vándorolnak, az eseményen közel 30 egyházi és világi méltóság lesz jelen, az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros celebrálja. Május 20-án a református egyházé lesz a főszerep, a reformátusok a várban szervezik meg az egységnapot, amelynek programjait a debreceni Csokonai Színház Bánk bán című operakoncertje koronázza meg.

A Festum Varadinum keretében ünneplik meg azt is, hogy

25 éve van testvérvárosi együttműködés Nagyvárad és Debrecen között, amelyet ez alkalomból megújítanak.

Idén a rendezvénysorozat színházi programokkal is kiegészül, a Szigligeti Színház szervezésében a két hét során az egri, békéscsabai, debreceni és szatmárnémeti színház vendégelőadásait, május 27-én Udvaros Dorottya koncertjét tekinthetik meg a váradiak, amelyekre külön fesztiválbérleteket bocsátanak ki a szervezők.

A film sem hiányzik a programkínálatból, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség idén is megszervezi a magyar film napjait, amelyen az elmúlt évtized legjobb magyar filmes termésével várják az érdeklődőket. A Lotus Center-beli moziban vígjátékok, ifjúsági és animációs filmek, krimik és dokumentumfilmek egyaránt láthatók lesznek. Emellett számos kiállítást láthatnak a művészetkedvelők, és május 18-án a debreceni Déri Múzeum néprajzi tárlatával a Körösvidéki Múzeum új székhelye is megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A komolyzenei koncertek és tudományos előadások mellett a szórakozásra is jut idő, a szervezők nyitottak a fiatalok irányába, akiknek

olyan alternatív magyar zenekarok koncerteznek, mint a Margaret Island, a Kiscsillag, a Magashegyi Underground, az Elefánt, az AK26, a Soulwave, a Skafunderz vagy a Wellhello.

Az idősebbek többek között a Beatrice fellépésén nosztalgiázhatnak, Nagy Feróék május 13-án lépnek fel a Szent László téri nagyszínpadon. Könnyűzenei előrendez­vényekkel már a hétvégén kezdődik a bemelegítés, pénteken, május 5-én a Gekko Pubban az AK26, a Moszkva kávéházban az Elefánt zenekar lép fel, míg a Bodega kávéházban ingyenes Aurevoir-koncert lesz. Szombaton, május 6-án a vármúzeumban veszi kezdetét a VI. Európai Fotográfiai Fesztivál, míg 12 órától a Körösvidéki Múzeumban nyitják meg a Puskás Ferenc emlékkiállítást, amelyet a Varadinum-kupa labdarúgógála követ.

Rendhagyó Törzsasztal Könyvdélután is lesz, az estet az ART – Po3tri összművészeti esemény, illetve a Kiscsillag zenekar várbeli koncertje zárja. Vasárnap az unitárius templomban nyitják az egyházi események sorát, az ünnepi istentiszteleten Pap Gy. László, a Debreceni Unitárius Egyházközség lelkésze prédikál. A vársáncban a hagyományos Mindenki Majálisára várják a váradiakat, ahol a magyar iskolák, intézmények bemutatkozója után Gryllus Vilmos, a Desperado, a Soulwave, a Wellhello és Szikora Róbert lép színpadra.