Gyilkossági helyszínen tartott sajtótájékoztatót az RMDSZ-es képviselő

Antal Erika 2017. május 04., 14:55

Három olyan törvényjavaslatot ismertetett csütörtökön Csép Andrea parlamenti képviselő, amelyeket az RMDSZ terjesztett elő a nők védelme, a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében.

Csép Andrea feladatának tekinti a nők elleni erőszak megállítását Fotó: Boda L. Gergely

Mondanivalója hangsúlyosabb alátámasztása érdekében a Maros megyei képviselő szokatlan helyen, egy gyilkosság helyszínén tartott sajtótájékoztatót. Csép Andrea annak a marosvásárhelyi (Egyesülés negyedbeli) kávézónak a teraszán ismertette az újságíróknak a törvénykezdeményezéseket, ahol idén január 22-én az egyik pincérnőt, Emesét agyonlőtte volt élettársa. A családon belüli erőszak áldozatává vált fiatal nő egy két és fél éves gyereket hagyott hátra, akinek rokonoknál történő gyámságba helyezését a szakhatóság még mindig nem tette lehetővé.

Csép Andrea elmondta, Emese korábban jelezte, hogy volt élettársa zaklatja, halálosan fenyegeti, ám a hatóságok nem tettek semmit. Hiába kérte, a távoltartást sem kapta meg, így történhetett meg, hogy a férfi megkereste a nőt a munkahelyén és végzett vele.

„Fontos ez a helyszín, ahogy még sok fontos helyszín van Marosvásárhelyen, ahol családon belüli erőszak történik, nőket bántalmaznak, fenyegetnek, aláznak meg. Ha a törvény lehetővé tette volna a hatóságoknak, hogy közbelépjenek, talán megelőzhető lett volna a tragédia. A mi feladatunk, hogy megállítsuk a nők elleni erőszakot. Ez nem magánügy, hanem mindannyiunk ügye” – fogalmazott a politikus, aki elmondta, évente 200 nő válik a családon belüli erőszak áldozatává, veszti életét Romániában.

Mivel 2017 az Európai Unióban a nők elleni erőszak felszámolásának az éve is, három törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az RMDSZ a parlamentben. Mivel a távoltartási rendelet kibocsátása időigényes, különböző bizonyítékok összegyűjtését, feljelentést, tanúvallomást igényel, és ha megadják is, legtöbb 72 órára szól,

az RMDSZ törvényhozói azt szeretnék elérni, hogy sürgősségi távoltartási rendelet megadását tegye lehetővé a törvény.

Ebben az esetben elég lenne, ha a szomszéd tenne feljelentést.

„Ha a rendőrség azonnal tud cselekedni, megállapítva, hogy bántalmazás történt, számos további erőszakos cselekedetet meg lehetne előzni” – ismertette a második javaslatot Csép Andrea. A harmadik a bántalmazó büntethetőségére vonatkozik még olyan esetekben is, miután a felek „kibékültek”. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az erőszakos cselekedet miatt tett feljelentést később a bántalmazott nő arra hivatkozva vonja vissza, hogy már kibékültek. Az RMDSZ parlamenti csoportja azt szeretné elérni, ha ilyen esetekben is felelősségre vonnák és megbüntetnék az elkövetőt.