Fizetne a miniszter a diákoknak, hogy végigüljék a teszteket

Kőrössy Andrea 2017. május 04., 14:10

Albániával példálózott Pavel Năstase oktatási miniszter, amikor a romániai tanügyi rendszert bírálta azért, mert a diákok rendre a lista végére kerülnek a nemzetközi felmérésekben.

Pavel Năstase Fotó: Cotidianul.ro

„A fiataljaink tehetségesek, a tanárok pedig felkészültek, ezért nem helyes, hogy általában az utolsók között szerepel az ország” – vélekedett a tárcavezető, aki szerint hatékonyabban kell motiválni a tanulókat.

Năstase Albániát hozta fel pozitív példaként, ahol a diákok fejenként 5 dollárt kaptak, hogy a nemzetközi szinten rendszeresen elvégzett PISA-tesztet végigüljék, és mindegyik feladatot megoldják

– elmondása szerint ezt a napokban hallotta valakitől. A hivatalos felmérések szerint a romániai diákoknak közel fele, mintegy 40 százalékuk funkcionálisan analfabéta, azaz tudnak írni és olvasni, de nehezükre esik egy szöveg megértése és értelmezése.

Az oktatási miniszter arról is beszélt, hogy a tankönyvkiadásra vonatkozó törvény összeállítása azért nem egyszerű, mert ehhez szükség van a tanterv, illetve az iskolai programok módosítására. „Nemcsak magáról a könyvgyártásról van szó, hiszen előbb össze kell állítani a kiadványok struktúráját, ami a tantervtől függ” – érvelt a tárcavezető, aki szerint folyamatosan dolgoznak a tankönyvkiadás hatékonyabbá tételén.

Năstase még mandátuma elején tett ígéretet arra, hogy új jogszabályt fognak kidolgozni a tankönyvek tartalmának egyszerűsítése érdekében, illetve azért, hogy többé ne érkezzenek későn a kiadványok az iskolákba. Mint ismeretes, az elmúlt években folyamatosan akadozott a tankönyvkiadás, a tanulók jóval a tanév megkezdése után kapták csak kézhez az új kiadványokat, mivel a vonatkozó versenytárgyalások lebonyolítása nehézkes és bürokratikus.