Törölték a korrupciós bűncselekményeket a közkegyelmi tervezetből

Krónika 2017. május 04., 13:23

Előző napi döntését felülbírálva törölte a bukaresti szenátus jogi bizottsága csütörtökön a korrupciós bűncselekményeket a közkegyelmi tervezetből, miután előző este az ország több nagyvárosában ismét korrupcióellenes tüntetők vonultak az utcára.

Korrupcióellenes tüntetők a bukaresti kormány épülete előtt Fotó: MTI

Az MTI emlékeztet, hogy a szenátus jogi bizottságában annak a törvénytervezetnek a cikkelyeit módosítják, amelyet a szociálliberális kormány a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére hivatkozva terjesztett januárban a parlament elé.

A bizottság szociáldemokrata (PSD) többsége szerdán megszavazta, hogy a korrupciós bűncselekményekért szabadságvesztésüket töltő elítéltekre is kiterjesszék a közkegyelem hatályát, majd miután mind Sorin Grindeanu miniszterelnök, mind Liviu Dragnea PSD-elnök elhatárolódott lépésüktől, csütörtökön megismételték a szavazást, és a testület elvetette korábbi módosítását.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint Daniel Fenechiu liberális párti szenátor igénylésére a felsőház jogi bizottsága csütörtökön kivonta a közkegyelem hatálya alól a vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés és befolyás vásárlása miatt elítélteket. Javaslatát a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ támogatta, a szociáldemokrata párti bizottsági tagok tartózkodtak a voksoláskor. 

A történtekkel összefüggésben Hans Klemm amerikai nagykövet csütörtökön a Szeben megyei Százhalomban tett látogatása során közölte: az Egyesült Államok támogatja a románok korrupcióellenes harcát és a jogállam megerősítését.