Keveslik a béremelést a tanárok

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea 2017. május 04., 12:29

Az egységes bérezésre vonatkozó törvénytervezet ellentmond a parlament által elfogadott kormányprogramnak a tanügyi szakszervezetek szerint, amelyek nagyszabású tüntetéssorozatot helyeztek kilátásba, amennyiben nem oldják meg sürgősen a helyzetet.

Az egységes bérezésre vonatkozó törvénytervezet ellentmond a parlament által elfogadott kormányprogramnak a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) szerint, amely nagyszabású tüntetéssorozatot helyezett kilátásba, amennyiben a honatyák nem oldják meg sürgősen a helyzetet. Az érdekvédelmi szervezet közleményben jelezte, hogy a kormányprogram szerint a közalkalmazottak bérét idén július elsején 20 százalékkal, 2018. január elsejétől pedig újabb 30 százalékkal kellene emelni.

Ehhez képest a bérezési törvénytervezet azt írja elő, hogy a közpénzből fizetett alkalmazottak juttatását majd csak január elsején egészítik ki egy „részletben” 50 százalékkal.

Simion Hăncescu, a szakszervezet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabálytervezet alapján így a béremelés mértéke a tervezettnél mintegy 6 százalékkal kisebb lesz. Hozzátette: a változás miatt ráadásul felmerülhet a kétség, hogy a tervezetbe foglalt előírásokat úgy hajtják-e végre, ahogyan azt megígérték. Az érdekvédelmi szervezet ugyanakkor a különböző közalkalmazotti kategóriákra vonatkozó bérezési együtthatók módosítását is kéri. A FSLI tagjai arról is döntöttek, hogy amennyiben a parlament nem tesz eleget kéréseiknek, tüntetéssorozatot robbantanak ki.

„Nem fogjuk lenyelni az aránytalanságot”

A szakszervezeti tagok arra készülnek, hogy előbb utcára vonulnak, majd bojkottálják a vizsgákat, végső esetben pedig általános sztrájkot robbantanak ki – tudtuk meg Nagy Gábortól, a FSLI Kovászna megyei elnökétől. A Krónikának kifejtette: jelenleg a tanügyi rendszerben a legnagyobb bér a legmagasabb közalkalmazotti fizetés, vagyis az államelnök juttatásának 0,35 százaléka, az egységes bérezésre vonatkozó tervezet alapján viszont ez az arány 0,28 százalékra csökkenne.

Ezzel a pedagógusok fizetése a közalkalmazotti bérek listájának alsó harmadába kerülne. Nagy Gábor leszögezte: ezt nem fogják „lenyelni”.

A megyei elnök hangsúlyozta: a kormány saját választási ígéreteit szegi meg, hiszen korábban határozottan kijelentették, hogy a pedagógusoknak július elsejétől 20 százalékkal emelkedik a fizetésük. „Ha a július elsejei időpontot nem tartják, most miért hinnénk a január elsejei beharangozónak” – adott hangot bizalmatlanságának Nagy Gábor. Arra is emlékeztetett, hogy a kormány még a hatályban lévő jogszabályokat sem tartja be, hiszen a törvény szerint az oktatásra a bruttó hazai termék (GDP) legalább 6 százalékát kellene fordítani, de 3 százaléknál nem adnak többet.

Rendkívül csalódott Csatlós Mihály Levente, a Felső-háromszéki Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki lapunknak úgy fogalmazott: „állandóan becsapnak, átejtenek”. Úgy véli:

más ágazatokban dolgozó közalkalmazottaknak azonnal megadják a béremelést, ha kell, visszamenőleg is, „bennünket meg csak hitegetnek”.

Csatlós Mihály Levente hangsúlyozta: már rég nem azért kellene harcolniuk, hogy mindig egy kicsivel emeljék a fizetéseket, hanem arra lenne szükség, hogy rendes juttatást kapjanak a munkájukért, amit már csak az inflációhoz kellene időnként igazítani.

Megkétszereződnek az ígéretek szerint a bérek 2022-re

A közalkalmazottak egységes bérezésére vonatkozó törvénytervezet szerint a fize­tés­kiegészítés fokozatosan valósul meg, Lia Olguţa Vasi­lescu munkaügyi miniszter állítása szerint az egységes bérezés tulajdonképpen 2022-re valósul meg. Az Economica.net hírportál számításai szerint például

egy kezdő gimnáziumi tanár, aki most körülbelül 1960 lejt keres, 2020-ban 3520 lejes, 2022-ben pedig 4098 lejes juttatást fog kapni.

Egy sokéves munkaviszonnyal rendelkező, ugyancsak a líceumban tanító pedagógus bére a jelenlegi körülbelül 3500 lejről 6000 lejre, majd 2022-re 6900 lejre emelkedik. Egy egyetemi professzor, aki most 6000 lejt vihet haza, 2020-ban több mint 11 ezer, 2022-ben pedig közel 14 ezer lejre számíthat. Egy középfokú végzettséggel rendelkező, általános iskolában tanító kezdő pedagógus juttatása ugyanakkor a tervek szerint a jelenlegi 1700 lejről 2022-ig csaknem 4000 lejre növekszik.