Őrizetbe vételek a tehervagonok elkótyavetyélése nyomán

Krónika 2017. május 04., 08:29

Huszonegy személyt vett őrizetbe az ügyészség annak a bűnszövetkezetnek az ügyében, amely a gyanú szerint több mint hatmillió eurós kárt okozott a román államnak kiszuperált vasúti kocsik piaci ár alatti értékesítésével.

Jóval áron alul adták el a nehéz vasból és acélból készült vagonokat Fotó: Pethő Melánia

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint 24 órára őrizetbe vette a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a Román Vasúttársaság (CFR) teherszállítási részlege temesvári vezetőségének és érintett bizottságainak hat tagját. Ezen túlmenően őrizetbe vettek további tizenöt személyt a vasúti társaság vezető beosztású dolgozói közül. Őket a vállalat több vezető beosztású alkalmazottjával együtt azzal gyanúsítják, hogy ócskavasként, áron alul értékesítettek már nem használt vasúti kocsikat.

A DIICOT és a rendőrség szerda délelőtt 63 házkutatást végzett Bukarestben, valamint Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Arad, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Teleorman és Dâmboviţa megyében.

Bűnszervezet létrehozása, hamis okiratok kiállítása és tudatos felhasználása, valamint különösen súlyos következményekkel járó sikkasztás gyanúja miatt negyven személy, többek közt a CFR teherszállítási részlegének volt igazgatója ellen is vizsgálatot folytat a nyomozó hatóság.

Ügyészségi források szerint 2016-ban a Román Vasúttársaság teherszállítási részlegének bizonyos döntéshozói bűnszövetkezetet létesítettek, és ócskavasként adtak el a SC Remat SA Călăraşi vállalatnak 2 450 régi vasúti kocsit, noha a hatályos szabályzat értelmében a felszámolásra kerülő vagonok a jóval drágább öntöttvas-hulladék, illetve az acélhulladék kategóriába tartoznak.

A 35.002,12 tonna acélt és 16.584,50 tonna öntöttvasat így ócskavas áron vehette meg a vásárló. Az okozott kár 6 313 748 euróra tehető.