Aranyfeszt vetélkedő: kreatívan nyúlnak az életműhöz

Kiss Előd-Gergely 2017. május 03., 19:19

Aranyfeszt címmel, Arany János születésének 200. évfordulója alakalmából vetélkedővel egybekötött diákfesztivált szervez az RMDSZ 7–8. osztályos tanulók számára.

Fotó: RMDSZ

Országos diákfesztivált szervez a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 7–8. osztályos tanulók számára. Az Aranyfeszt elnevezésű vetélkedőt Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából hirdették meg – jelentette be Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Az eseménysorozat célja, hogy a gyerekek saját fantáziájukkal, eszközeikkel fedezzék fel, hogy mit jelent Arany János a 21. században.

Olyan kontextusba helyezzük Arany munkásságát, amely 200 év távlatából is igazi kortárssá teszi őt. A diákok úgy kerülhetnek közelebb a költő életművéhez, hogy azt kreatívan, szabadon átértelmezhetik, személyre szabják, fényképek, karikatúrák, videók és rövid írások révén” – részletezte az ügyvezető alelnök. Hozzátette, odafigyelnek arra, hogy a vidéki általános iskolák diákjai is kellő létszámban képviseltessék magukat. 

Molnár Beáta, a szövetség társadalomszervezésért felelős főosztályának referense elmondta, a szeptemberben startoló verseny háromfordulós lesz, három hónapon át tart, és ötfős csapatok jelentkezését várják.

Első körben egy 48 órás online kvízben mutathatják meg a diákok, hogy mit tudnak Arany Jánosról, a második fordulóban kreatív feladatokat oldanak meg a versenyzők.

A zsűri tagjai elsőként a tárgyi tudást és a kreatív feladatok megoldását pontozzák, az elért eredmények függvényében pedig megyénkét két csapat, egy városi és egy vidéki iskola képviseltetheti magát a verseny további szakaszaiban.

Újvári Dorottya, az RMDSZ kultúráért felelős főosztályának referense beszámolt arról is, hogy az októberben és novemberben továbbjutó csapatok különböző kreatív feladatokat fognak teljesíteni: videófelvételeket, karikatúrákat kell készíteniük, valamint verset írniuk. A döntőt Kolozsváron szervezik, ahol egy hosszú hétvégét tölthetnek együtt a versenyben részt vevő diákok.

A szervezők eseménydús programokkal, kiállításokkal, előadásokkal, kreatív írásgyakorlatokkal, valamint workshopokkal készülnek. Az Aranyfeszt vetélkedőn a diákok munkáját olyan neves kortárs költők értékelik, mint Demény Péter, Balázs Imre József, Márton Evelin, László Noémi és Kulcsár Árpád. A Krónikának a szervezők elmondták, akkor lennének elégedettek a részvételi aránnyal, ha legalább 100 diák és 20 vezető tanár benevezne a vetélkedőre.