Nem fél az ellenőrzésektől az SZNT

Krónika 2017. május 03., 17:51

„A büntetések, az évente elrendelt ellenőrzések nem fognak letéríteni a demokratikus, törvényeknek teljes mértékben megfelelő útról, és a székelység autonómia igényéről sem mondunk le” – fogalmaz a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sajtóosztálya.

Izsák Balázs

Előbbinek a vezetője Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, az utóbbinak pedig Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke. A közlemény emlékeztet, Székelyföld határának kivilágítása után, amelynek mindkét egyesület szervezője volt 2015-ben, hasonló pénzügyi ellenőrzést végzett ugyanaz a hatósági szerv.

Akkor a Siculitas Egyesületet 10 000 lejes büntetéssel sújtották, amit az utólag a bíróság eltörölt.

A Siculitas Egyesület ellen lefolytatott első vizsgálat 2013. március 10., a székely szabadság napját követően zajlott, amikor az ellenőrző szerv a maros megyei pénzügyőrség volt. Sem akkor, sem most, az elmúlt hetekben nem találtak hibát a két egyesület ügyvitelében a pénzügyi vizsgálat alkalmával, amit a kibocsátott jegyzőkönyvek is tanúsítanak.

„Mindez arra enged következtetni, hogy Székelyföld autonómiájáért demokratikus, békés, mindvégig teljes nyíltsággal, a nyilvánosság előtt cselekvő igyekezetünk immár nem csupán politikai akadályokba ütközik, hanem hatósági úton is el kívánják lehetetleníteni” – zárja közleményét az SZNT.