Megkegyelmezne a korruptaknak a román koalíció

Krónika 2017. május 03., 17:24

Kegyelemben részesítené a román balliberális kormánykoalíció a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt személyeket. A kezdeményezés Traian Băsescu volt államfő nevéhez fűződik.

Elnézné a korrupciót a jelenség ellen korábban keményen fellépő Băsescu

Megszavazta szerdán a bukaresti szenátus jogi bizottsága a kormány által a részleges közkegyelemről kidolgozott törvényhez benyújtott módosításokat. Ennek megfelelően a jogszabály hatálya alá esnének a korrupciós bűncselekmények – azaz a vesztegetés és a vesztegetés elfogadása, illetve a befolyással üzérkedés – is, ha a szabadságvesztés időtartama nem haladja meg a három évet.

A Traian Băsescu volt államfő, valamint Şerban Nicolae és Liviu Brăiloiu szociáldemokrata szenátorok által benyújtott módosításokat a koalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) voksaival, 5-3 arányban fogadták el. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), valamint a balliberális koalíciót a parlamentben támogató RMDSZ az indítvány ellen szavazott.

A kezdeményezés alapján azzal a feltétellel részesítenék kegyelemben a korruptakat, ha megtérítenék az okozott kárt.

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke arra hivatkozva terjesztette be az indítványt, hogy a kampányfinanszírozási törvény alapján valamennyi politikai alakulat megvesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolható, mivel szinte valamennyi „megvásárolta” a szavazókat. „Egyetértek azzal, hogy elítéljék azokat, akik hazavitték a pénzt. Ezek a pénzek azonban dzsekikre, esernyőkre mentek el” – jelentette ki a volt államfő, aki szerint az a politikus is ártatlan, akit korábban amiatt ítéltek el, mert bontott csirkét osztogatott a választóknak.

A legfőbb ügyészség és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) képviselői jelezték, ellenzik a törvénytervezet elfogadását. Az országos büntetés-végrehajtási parancsnokság tájékoztatása szerint a módosítás jelenlegi változatának hatályba lépése esetén 246 elítélt szabadulna a börtönből. A tervezet a szenátus plénuma elé kerül, a végső szót döntéshozó kamaraként a képviselőház mondja ki.