Elözönlötték a használt gépkocsik Romániát

Krónika 2017. május 03., 15:37

Kétszeresére nőtt az importból származó használt személygépkocsik piaca az év első negyedében a tavalyi esztendő ugyanezen időszakához viszonyítva. Egy használt járműveket hirdető internetes portál nyilvántartásai alapján közel 130 ezer gépkocsit jegyeztek be Romániában.

Fotó: Boda L. Gergely

Az Autovit.ro szerdán közölte, hogy a környezetvédelmi bélyegilleték eltörlése odavezetett, hogy 2017 első negyedében a gépjárműbejegyzések száma robbanásszerűen megnőtt, főleg a külföldről behozott használt autóké. Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint ugyanakkor az új autóknál is jelentős növekedés tapasztalható az elmúlt évekhez viszonyítva.

A gépjármű-bejegyzéssel és jogosítványokkal foglalkozó országos igazgatóság és az internetes portál adatainak összevetése után kiderült, hogy több mint 22 ezer új autót és 128 ezer használt gépkocsit jegyeztek be az országban. A közlemény szerint minden kategóriában rekordszámú gépjárművet jegyeztek be.

Az Autovit.ro kimutatásai szerint az új személygépjárművek piacán 27,6 százalékos növekedés volt megfigyelhető az év első három hónapjában 2016 első negyedévéhez képest, de egyes autómárkák – mint az Opel, a Citroen, a Ford vagy a Renault – eladásai akár 50 százalékkal is nőttek. A Dacia az átlag alatti, 11 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A közlemény szerint a használt autókat illetően továbbra is a Volkswagen a legkedveltebb autómárka, az első három hónapban mintegy 34 ezer darabotjegyeztek be országos szinten. Az internetes portál közleménye szerint a szakértők azt remélik, hogy előbb-utóbb stabilizálódik a használt gépjárművek piaca, így 2017-ben akár 110 ezer új személygépkocsit vásárolhatnak a román állampolgárok, ehhez pedig jelentősen hozzájárulhat a hamarosan elinduló roncsautóprogram is.

A Naspers globális cégcsoporthoz tartozó Autovit.ro új és használt személygépkocsik, teher- és haszongépjárművek, motorkerékpárok, építőipari és mezőgazdasági gépek hirdetésével foglalkozik.