Ócskavasáron adtak el vagonokat a CFR volt vezetői

Krónika 2017. május 03., 10:50

Mintegy 2500 vagont értékesített ócskavasként a Román Állami Vasúti Társaság (CFR) több egykori és jelenlegi vezető beosztású munkatársából álló bűnszervezet a nyomozó hatóságok szerint.

Az Agerpres hírügynökségnek ügyészségi források úgy nyilatkoztak, hogy bűnszervezet létrehozása, hamis okiratok kiálítása és tudatos felhasználása, valamint különösen súlyos következményekkel járó sikkasztás gyanúja miatt negyven személy, többek közt a CFR teherszállítási részlegének volt igazgatója ellen is vizsgálatot folytat a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT).

A DIICOT és a rendőrség szerda délelőtt 63 házkutatást végez Bukarestben, valamint Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Arad, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Teleorman és Dâmboviţa megyében.

Ügyészségi források szerint 2016-ban a Román Vasúttársaság teherszállítási részlegének bizonyos döntéshozói bűnszövetkezetet létesítettek, és ócskavasként adtak el a SC Remat SA Călăraşi vállalatnak 2 450 régi vasúti kocsit, noha a hatályos szabályzat értelmében a felszámolásra kerülő vagonok a jóval drágább öntöttvas-hulladék, illetve az acélhulladék kategóriába tartoznak.

A 35.002,12 tonna acélt és 16.584,50 tonna öntöttvasat így ócskavasáron vehette meg a vásárló. Az okozott kár 6 313 748 euróra tehető.