Számon kérik a miniszteren a lepusztult vasútállomások állapotát

Krónika 2017. május 03., 10:54

Interpellációban fordult Derzsi Ákos Bihar megyei szenátor Alexandru Răzvan Cuc szállításügyi miniszterhez a megszűnt vasútállomások lepusztult épületei ügyében.

Fotó: Barabás Ákos

A honatya írásos tájékoztatást kért a tárcavezetőtől arról, hogy a tárcának mi a terve a leromlott épületekkel – számolt be az Agerpres hírügynökség az RMDSZ közleményére hivatkozva. „A Bánffyhunyad - Nagyvárad vasútvonalon, főként a Bihar megyei szakaszon több olyan vasúti megállóhely és kisebb állomás található, amelyek évekkel ezelőtt elvesztették rendeltetésüket, épületeik rendkívül elhanyagolt állapotban vannak, és jegyiroda sem működik már ezekben” - hívta fel a figyelmet a honatya. Rámutatott, hogy ezek az állomások a vasúti infrastruktúra megreformálását és privatizálását célzó politikák eredményeként szűntek meg.

A hozzájuk tartozó ingatlanok a közvagyon részét képezik, de bezárásuk óta az illetékes hatóságok semmilyen stratégiát nem dolgoztak ki arra, hogy mihez kezdenek az egyre romló állapotú épületekkel” - mutatott rá Derzsi Ákos.

Elmondta, ezért interpellációban fordult Alexandru Răzvan Cuc szállításügyi miniszterhez írásos tájékoztatást kérve, hogy az általa vezetett tárcának milyen tervei vannak a helyzet rendezésére. Az RMDSZ-es politikus felidézte, hogy 2008-ban már jelezte a vasúti infrastruktúrát fenntartó román vasúttársaságnak, hogy megoldást kell találni az említett állomások helyzetére. „A hatóság válaszában akkor azt közölte, a használaton kívül helyezett vasúti ingatlanokat le fogják bontani és az azt övező területeket ki fogják takarítani, ám az ügyben azóta sem történt előrelépés, és az épületek állapota tovább romlott” - tette hozzá a Bihar megyei honatya.