Hétfőn kezdődik az óvodai beiratkozás

2017. május 03., 10:01

Hétfőn, május 8-án kezdődik az óvodába való beiratkozás első szakasza, amely azokat a gyermekeket érinti, akiknek a koruknak megfelelő csoportba kell jelentkezniük, azaz újra kell íratni őket a következő óvodai évre.

Fotó: Pál Árpád

A következő szakasz május 22-én kezdődik, akkortól írathatják be azokat a gyerekeket, akik 2017 végéig betöltik a három évet – olvasható az oktatási minisztérium közleményében. A vonatkozó módszertan szerint – az iskolákkal ellentétben – hivatalosan nem érvényesül a körzetesítés, azaz a szülők tetszés szerint választhatnak intézményt,

túljelentkezés esetén azonban az óvoda dönt arról, hogy melyik kicsit veszik fel.

Ilyenkor figyelembe veszik például, ha a gyermek árva, ha a testvére is odajár, illetve ha valamilyen krónikus betegségben szenved.

Haller Katalin, az óvodák magyar tagozatáért felelős Maros megyei tanfelügyelő korábban elmondta: érdemes a lakóhelyhez közeli intézményt választani, hiszen a lakónegyedekben levő óvodák többsége ugyanolyan jól felszerelt, illetve ugyanúgy kiváló szakemberek dolgoznak ott, mint a belvárosiakban.

A módszertan szerint a gyermekek adatait az óvoda bevezeti egy számítógépes adatbázisba, amellyel ellenőrzi, hogy a kicsit máshova beíratták-e, illetve elérte-e a megfelelő kort. Nem lehet több gyermeket felvenni, mint ahány helyet jóváhagytak a beiskolázási tervben. A szabályok a városi és a vidéki óvodákra is vonatkoznak, a különleges helyzeteket pedig a tanfelügyelőség fogja megoldani.

Haller Katalin arról is beszélt: a legtöbb édesanya munkába áll, amikor gyereke betölti a két évet, viszont a kétévesek legtöbbször túl nagynak számítanak a bölcsődében, de hivatalosan még nem óvodaérettek, gyermekfelvigyázót fogadni azonban nem olcsó mulatság. A tanfelügyelő szerint ezért sok marosvásárhelyi óvoda dönt úgy, hogy

amennyiben maradnak szabad helyek a csoportokban, felveszik a két éven felüli gyerekeket is, utánuk viszont nem jár fejkvóta, csak miután betöltik a három évet.

„Nem szabad különálló kiscsoportot létrehozni azoknak a kicsiknek, akik még nem töltötték be a három évet, de eloszthatók a többi csoportban. Az óvónők megbeszélik ezt a többi szülővel, és ez általában nem okoz gondot” – magyarázta Haller Katalin.

A beiratkozáshoz szükséges kérvényt az óvodában kell igényelni, ehhez csatolni kell a gyermek anyakönyvi kivonatának fénymásolatát, a szülő vagy a hivatalos gyám személyi igazolványának fénymásolatát, valamint orvosi igazolást, amelyet a háziorvostól kérhet a család. A napközi otthonokban a szülők jövedelméről szóló igazolást is kérik.