Sokan kirándultak a május elsejével záruló hosszú hétvégén

Krónika 2017. május 02., 23:42

A rossz idő ellenére is sokan kimozdultak a május elsejei hosszú hétvégén.

Fotó: Adevărul

Mint rámutatnak, azért nem a tavalyi évhez viszonyítanak, mivel 2016-ban egymásra tevődött az ortodox húsvét és a munka ünnepe.

A szélrózsa minden irányába útra keltek a turisták

Az idei hosszú hétvégén különben a vidéki panziók örvendtek a legnagyobb érdeklődésnek, a hivatalos adatok szerint 40 ezer vendéget vonzottak. Itt a szállás 40–300 lej/fő között alakult.

A legkeresettebb szálláshelyek immár hagyományosan a Törcsvár környékiek, a bukovinaiak és a máramarosiak voltak.

A Fekete-tenger romániai és bulgáriai partszakasza egyaránt keresett volt: a romániai szakaszra a turisztikai munkáltatók adatai szerint 20 ezren érkeztek úgy, hogy meg is szálltak egy hivatalos szálláshelyen, s bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, több ezerre tehető azoknak a román állampolgároknak is a száma, akik Bulgáriát választották.

Sokkal népszerűbb volt ellenben a romániai partszakasz a Romániai Turisztikai Egyesületek Szövetségének (FAPT) elnöke, Corina Martin szerint: 40 ezer látogatóra számítottak a május 1-jei hosszú hétvégén, de ennél csaknem kétszer többen, hozzávetőlegesen 70 ezren érkeztek.

A két legnépszerűbb üdülőtelep ezúttal is Mamaia és Vama Veche volt. Az első becslések szerint a tengerparton majálisozó turisták átlagban 300 eurót költöttek el a hosszú hétvégén.

Bár előre lehetett tudni, hogy esős idő várható, mégis sokan választották a hegyvidéki szállodákat is, ahol összességében 3,25 millió lejt költöttek a 2-3 napos kiruccanásokra. Egy főre a szállás 80–500 lej között alakult.

A gyógyfürdők iránt sem lankadt az érdeklődés, 15 ezren majálisoztak gyógyvizű medencék közelében, ahol különleges programok, relaxációs kezelések is várták őket. A legnépszerűbbnek a Bihar megyei Félixfürdő bizonyult, ahol egy négycsillagos szállodában, félpanziós ellátással már 600 lejért is kínáltak háromnapos csomagot. Akik pedig city breakre használták ki a szabadnapot, azoknak Prága, Róma, Barcelona és Párizs keltette fel az érdeklődését.

Román turisták a Székelyföldön

A Székelyföldön többségében román turisták majálisoztak. Tusnádfürdőn például telt ház volt a május eleji hosszú hétvégén, a vendégek 85 százaléka belföldről érkezett – mondta el lapunknak Albert Tibor polgármester, aki különben több turistával is szóba elegyedett, a többség azt mondta, hogy az elfogadható áron kínált megfelelő szolgáltatások miatt választja Tusnádfürdőt.

A szállodák eddig is nagy vonzerőt jelentettek, ám idén családi jellegű panziók, kulcsosházak iránt is nagy volt a kereslet.

A városvezetés nagy hangsúlyt fektet az infrastruktúra fejlesztésére, ugyanakkor a termálfürdő és wellnessközpontot is bővíteni szeretnék, a nyári forgalmat szeretnék még jobban fellendíteni, mert erre nagy igény van. A becslések szerint az újabb beruházás mintegy 4 millió euróba kerül, és remélik, hogy sikerül erre forrásokat találni.

Bálványoson kitehették a telt ház táblát a hosszú hétvégén, bár a vasárnapi hideg, esős idő miatt nem tudtak a környéken kirándulni, de sokan a Szent György Napok rendezvényein vigasztalódtak

– számolt be megkeresésünkre Daragus Attila. Torja polgármestere, a faluturisztikai szövetség helyi elnöke kifejtette, a legtöbb vendégük Bukarestből érkezett, egy részük visszajáró, már a szilvesztert, a húsvétot is Bálványoson töltötték.

Érdekes színfoltja volt a május elsejei idegenforgalomnak, hogy a közeli Brassóból is többen választották Bálványost. A szakember szerint ez azt jelenti, hogy átalakulóban van a turizmus, sokan a közelben keresik az ajánlatokat, nem akarnak órákat autózni, amíg elérnek a kiválasztott üdülőhelyre. Bálványosfürdő különben mindig próbált olcsóbb alternatívát kínálni a Prahova-völgyi méregdrága hegyi városok ellenében.