Kolozsvári színpadon a létezés kétségbeejtő egyszerűsége

Kiss Előd-Gergely 2017. május 02., 23:28

Az előadás annak a lehetőségét, fontosságát mutatta meg számomra, hogy ne csak a rögzített, kanonizált dolgokat, hanem a létezés kétségbeejtő egyszerűségét is bemutassuk – avatott be a kulisszatitkokba Dimény Áron színművész.

Sinkó Ferenc Fotó: Biró István

A produkciót május 6-án, szombaton este 8 órakor mutatják be a színház stúdiótermében. Visky András, az intézmény művészeti vezetője úgy vélte, az 5 próbálkozás az együttlétre alcímű előadás bemutatása annál is inkább indokolt, mert „hormonzavaros korban élünk”.

Sinkó Ferenc, a produkció rendezője ugyanakkor elárulta: annyiban szokatlan előadásról van szó, hogy leginkább lineáris történet nélküli színházi installációként írható le. Azt is megtudhattuk, hogy eredetileg hét férfi színésszel szeretett volna együtt dolgozni, de végül nem úgy alakult. Adorjáni Panna, a produkció dramaturgja ugyanakkor úgy értékelt: abban áll az előadás különlegessége, hogy nem egy kész állapotot mutat be, sokkal inkább

azt a folyamatot kísérli meg körüljárni, amely során egy – nézőkből és játszókból álló – közösség tagjai egymás megértésére, az együtt létezésre törekednek.

Az előadás ráérősen és zavartalanul áramló folyam egy csoport alakulásáról, ugyanakkor ajándékba adott idő, amely alatt a néző az együttlétről és egyedül maradásról gondolkodhat – hangzott el. Carmencita Brojboiu díszlettervező úgy fogalmazott, már alig várta, hogy részt vegyen ebben a színházi kísérletben. Mint részletezte, egészen másfajta alkotási folyamat révén készült a produkció, mint amilyenhez általában hozzá vannak szokva a színházban.

Olyan érzés, mint egy kortárs múzeumban, ahol videóvetítések, installációk vannak. Inkább performansz jellegű előadás a Hormon” – ecsetelte a díszlettervező.

Az előadásban szereplő színészek visszatérő gondolata: számukra az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy nem hagyományos értelemben vett szerepet kellett megformálniuk, az előadás ugyanis saját, személyes jelenlétükre épít.