Civilizáltan „napoztak” Sepsiszentgyörgyön

Krónika 2017. május 02., 18:55

A Szent György Napok szervezői a programpontok számának csökkentésével szeretnék elkerülni, hogy a következő sepsiszentgyörgyi városnapokon a bőség zavara uralkodjék.

A Carla`s Dreams szentgyörgyi basszusgitárosa Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Erős nyitás és markáns zárás keretezte a Sepsiszentgyörgyön 26. alkalommal megszervezett Szent György Napokat, a kilencnapos városünnep alatt negyven helyszínen háromszáz programot bonyolítottak le – összegezték a keddi sajtótájékoztatón a szervezők.

Antal Árpád polgármester elmondta, az ő elemzése épp annyira szubjektív, mint a többi 56 ezer sepsiszentgyörgyié, majd a sikerek mellett a negatívumokat is kifejtette. Idén első ízben a polgármesteri hivatal csapata vállalt nagyobb szerepet a szervezésben, Antal Árpád elégedett volt a munkájukkal, de hozzátette, hogy a kifelé történő kommunikáció nem volt annyira intenzív, mint a korábbi években. A szervezők azt fontolgatják, hogy a jövőben csökkentik a programok számát, ezáltal elkerülhetik, hogy bőség zavara miatt egy-egy rendezvény kevesebb látogatót vonzzon.

A városvezető büszke arra, hogy a zöldövezetek nem sérültek, szerinte ez komoly civilizációs üzenet a sepsiszentgyörgyiek részéről.

Knopp Ildikó, a városimázs iroda munkatársa, a rendezvénysorozat programkoordinátora elmondta, a kulturális héten 3680 jegyet adtak el, a vakáció ellenére a báb- és gyerekelőadások is telt házasak voltak. A Queen Classics nyitókoncert nemzetközi színvonalú produkció, a záró, sárkányt legyőző performansz pedig helyi gyártmányú kuriózum volt.

A szervezők munkáját hetvenfős önkéntes, és 38 fős kommunikációs csapat segítette. A támogatók 122 500 lejjel járultak hozzá a városnapokhoz, a város pedig egymillió lejjel támogatta, ám ebben benne van a 235 ezer lejes vásári bevétel.

Antal Árpád szerint rekordot döntött a közösségi oldalán a Carla`s Dreams basszusgitárosának bejelentéséről közzétett videó: 254 ezer emberhez jutott el, és 110 ezren nézték meg, amikor a koncert alatt a zenész magyarul elmondta, hogy sepsiszentgyörgyi székely.