Több román gyerek született külföldön, mint az országban

Krónika 2017. május 02., 17:12

Tavaly több gyerek született külföldön, mint itthon – jelentette ki kedden Andreea Păstîrnac külhoni románokért felelős miniszter az ifjúsági és sportminisztérium által a témában szervezett eseményen.

Andreea Păstîrnac elmondta, mintegy 4,4 millió román állampolgár él a határokon túl és az Eurostat (az Európai Unió statisztikai hivatala) statisztikái szerint tavaly először esett meg az, hogy a határon túl több gyerek született, mint Romániában. „Ezek a számok nagyon sok kérdőjelet felvetnek arról, hogy miként képzelik el e fiatalok a mobilitáshoz való jogukat, a külföldön való tanuláshoz és munkavállaláshoz való jogukat és hogy ebben a körforgásban hol kap helyet szülőhazájuk, Románia" – idézte az Agerpres hírügynökség a külhoni románokért felelős minisztert.

Andreea Păstîrnac közölte, nagyon fontos a határon túl élő román közösség, különösen az, amely a munkaerő szabad mozgását kihasználva él az Európai Unió országaiban.

A minisztérium szerint a legfontosabb probléma az oktatás, mert a határon túl élők döntő többsége fiatal, akik nem tanulják rendezett körülmények között a román nyelvet.

A bukaresti tárca tankönyvekkel és digitális tankönyvekkel látná el a külföldön élőket, hogy segítsen ezen a helyzeten.

A miniszter beszélt azokról az ösztöndíjakról is, amelyeket a Romániában tanuló, külföldön élő diákok kapnak. Păstîrnac szerint mintegy 4 000 fiatalról van szó, akik az ország „nagykövetei" lesznek, amikor visszatérnek választott hazájukba.

A miniszter fontosnak nevezte a külhoni románok szervezeteinek tevékenységét, ezek a szervezetek ugyanis nem csak Romániával, hanem elsősorban az ottani helyi hatóságokkal és kormánnyal tartják a kapcsolatot.