Kilencéves lány a romániai kanyarójárvány 24. áldozata

Kőrössy Andrea 2017. május 02., 16:33

Huszonnégyre emelkedett a kanyarófertőzésbe belehalt személyek száma: szombaton Temesváron egy kilenc éves kislány huny el.

Újabb áldozatot követelt a kanyarójárvány, a kór szövődményeibe ezúttal egy kilencéves és tíz hónapos kislány halt bele a temesvári fertőző betegségeket kezelő kórházban – tájékoztatott a Mediafax hírügynökség. Országos szinten ő volt a 24. áldozat, aki belehalt a kanyarófertőzésbe. Virgil Musta kórházi szóvivő elmondta:

a gyermek szombaton hunyt el tüdőgyulladásban. A Szentandrás községből származó kislányt, aki a kanyarón kívül más fertőzést is elkapott, két hete kezelték az intenzív osztályon légzéselégtelenség miatt.

A fertőző betegségeket felügyelő országos központ adatai szerint április 28-áig Románia 38 megyéjében 5119 kanyarós megbetegedést jegyeztek. Temes megyében nyolc, Arad és Dolj megyében öt–öt, Krassó-Szörény megyében három, Szatmár és Călăraşi megyében, valamint Bukarestben pedig egy–egy haláleset történt.

A Temesváron szombaton elhunyt kilencéves kislány halála kapcsán kedden Florian Bodog egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott:

még a hét folyamán 10 ezer adag háromkomponensű, a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő ellen immunizáló vakcina érkezik meg a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz, jövő héten pedig további 110 ezer adag készítményt küldenek.

Rámutatott: az első 10 ezer adagot romániai raktárakból gyűjtötték össze. Az oltások szétosztásánál prioritást élveznek azok a megyék, ahol a járvány aggasztóan elterjedt, illetve az a tíz megye, ahonnan a készletek kimerülését jelezték.

Bodog arra is kitért: olyan megyék is vannak, ahol rendelkezésre áll a vakcina, de a beoltottak aránya továbbra is alacsony. A miniszter felszólította az illetékes államtitkárt, hogy személyesen látogasson el ezekbe a térségekbe, derítse ki, hogy mi a jelenség oka, illetve találjon megoldást a problémára. A gyermekeknek két, négy és tizenegy hónapos korukban beadott hatkomponensű oltások kapcsán elmondta: nyomást gyakorolnak a beszállítóra, hogy minél előbb tegyen eleget kötelezettségének.