Ismét Erdélyben rendelnek az önkéntes orvosok

Krónika 2017. május 02., 13:04

Május 14-től újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvoscsoportja, melynek tagjai évente kétszer utaznak Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket.

Fotó: Veres Nándor

Az NGYSZ által kedden szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

2016-ban a szervezet önkéntesei a két út során közel 12 ezer vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 68 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet és 41 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez, melyek elkészíttetését a családok nehéz anyagi helyzete miatt a szolgálat magára vállalta, közel 815 ezer forint értékben. Az NGYSZ gyermek-neurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz, melyben szűrik, illetve szükség esetén kezelik a gyerekek fogait.

A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly összesen 5570 iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg. Ebből Erdélyben 100 fogászati kezelést, szűrést és szaktanácsadást végeztek.

A májusi úton a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására. A kezelések végén minden gyereket  fogkefével ajándékoznak meg.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2016-ban több mint 700 nőgyógyászati szűrést végeztek. Az évek óta zajló nőgyógyászati szűréseknek is köszönhetően az októberben megvizsgált esetekben nem derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, két esetben ajánlottak az orvosok gyógykezelést vagy esetlegesen műtéti beavatkozást, 26 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálatok.

A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s International Zrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, szervízelést is. Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is sor kerül a hagyományos Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupára Csíkszentdomokoson május 18-19-én, melyet a korábbi években a legendás Aranycsapat utolsó élő tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezetett. Halála után az ő tiszteletére a sporteseményt Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupának nevezték el. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a Gyermekmentő Szolgálat vendégül látja a Budapest Főváros Önkormányzatával közösen szervezett budapesti Városligeti Gyermeknapon.