Város a városban: új lakónegyed épül Marosvásárhelyen

Szucher Ervin 2017. május 02., 12:47

A kolozsvári, brassói és nagyszebeni jelentős beruházások után Marosvásárhelyen is nekilát új városnegyedet építeni a Maurer Imobiliare Kft., amely csaknem 3500 lakrész kialakítását tervezi.

Fotó: Maurer Residence

Marosvásárhelyen is a több nagy erdélyi településen megvalósított, „város a városban” típusú tervvel készül előrukkolni az ország egyik legnagyobb ingatlanberuházója, a Maurer Imobiliare cég. A Németországból hazatelepült, apaújfalui születésű Simion Maurer vállalkozása egy 3500 lakrészes lakónegyedet szándékozik építeni a néhány évvel ezelőtt lebontott cukorgyár területére.

A gazdasági válság közepette épített és értékesített brassói és szebeni Avantgarden 3 negyedekhez hasonlóan a vásárhelyi lakótelep is parkokkal, játszóterekkel, sportpályákkal, kisebb és nagyobb üzletekkel rendelkezik majd. Egy egyszerű számítás szerint az elkövetkezendő esztendőkben

a Maurer Residence-be legalább egy kisvárosnyi lakosság, azaz tízezer személy költözhet be egy-, két- vagy háromszobás apartmanokba.

Bár a cég úgy reklámozza a leendő lakónegyedet, mint olyat, amely könnyen megközelíthető a belvárosból, jelenleg ennek számos akadálya van. A város ipari övezetébe, a valamikori cukorgyárhoz lényegében mindössze két keskeny utca, a Szabadság és a Honvéd (Dorobanţilor) vezet. A gondot tetézi, hogy mindkét utcát vasúti sínpár szeli át, és az amúgy is megnövekedett forgalom miatt a korszerűsített sorompók előtt hosszas sorok alakulnak ki.

Kíváncsiak voltunk, az önkormányzat miként szándékozik bővíteni vagy korszerűsíteni az infrastruktúrát, ám az egy héttel korábban feltett kérdésünkre mindmáig nem kaptunk választ. Már csak hab lehet a problémák tortáján, hogy a valamikori cukorgyár környékén halad el a belvárosból Marosszentkirályra kiszorított teherforgalom is.

A város legzsúfoltabb lakótelepén, a Tudorban is folyamatosan épülnek az újabb tömbházak. A Negoiu és a Tulipán utca közti kis telekre beszorítottakon az utolsó simításokat végzik, a Jeddi úton pedig a tavasszal láttak neki a munkálatoknak. A Kaufland és a temető közti szakaszon három építőtelepet is látni. Itt egy fokkal szellősebben építkeznek, azonban még így is a Bussiness Solution Kft. által felhúzott tömbháznak egy része a buszok végállomásából csíp le egy jókora területet. Ráadásul az 59 lakrészhez mindössze 29 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki.