Nincs konkrétum védőoltásügyben

Kőrössy Andrea 2017. május 01., 23:55

Meglehetősen ellentmondó, illetve homályos nyilatkozatokat tett a gyermekek immunizálása kapcsán Florian Bodog egészségügyi miniszter a News.ro hírügynökségnek adott interjúban.

Fotó: Veres Nándor

A tárcavezető a nemrég közvitára bocsátott oltástörvény-tervezet vonatkozásában arról beszélt, hogy egyetlen szülőt, valamint gyermeket sem fognak „állathajtó kötéllel” kényszeríteni az immunizálásra, és a rendőrök sem fogják „bilincsbe verni” a vakcinát megtagadókat, ugyanakkor szerinte mindenkinek vállalnia kell döntése következményeit.

Bodog azonban továbbra sem említett konkrétumokat arról, hogy mi fog történni a gyermekük beoltását elutasító szülőkkel, kapnak-e, illetve ha igen, mekkora mértékű szankciót.

„A gyermeket elviszik a háziorvoshoz, aki megvizsgálja, majd konzultál a szülőkkel. Ők kérdéseket tehetnek fel, vagy vissza is utasíthatják a vakcinát. Az immunizálás nem a kényszerítésről szól” – fogalmazott a miniszter.

Bodog arról is beszélt, hogy egy gyermeket nem lehet kitiltani az iskolából azért, mert nem kapott vakcinákat, hiszen szerinte ezzel megsértenék az oktatáshoz való jogát. Ehhez képest a közvitára bocsátott tervezetben az szerepel, hogy a beoltatlan gyermekek nem mehetnek közösségbe, azaz sem az óvodába, sem az iskolába nem vehetik fel őket az immunizálást igazoló iratok nélkül.

Úgy gondolom, minden felelősségteljes szülőnek immunizálnia kell a gyermekét, de tiszteletben tartom azok véleményét, akik nem így gondolják, viszont vállalniuk kell döntésük következményeit” – ismételte meg a miniszter.

Rámutatott: a tervezetet azért bocsátották közvitára, hogy „lehetőséget adjunk a tökéletesítésre”. Bodog azt állította: a tervezet nyilvánosságra hozása után olyan üzeneteket kapott, „amelyek éjszaka nem hagynak aludni”, ezek egy részében „jókívánságokat” fogalmaztak meg a gyermekei számára. A miniszter úgy véli: az oltáselleneseket is meg kell hallgatni, azonban olyan döntéseket kell hozni, amelyek megakadályozzák, hogy a jövőben járványok alakuljanak ki.