Szakítás: milliókat fizet vissza az Aqua Nova Hargitának az udvarhelyi önkormányzat

Fülöp-Székely Botond 2017. május 01., 23:20

Szerződést bont a vízszolgáltatóval az udvarhelyi önkormányzat egy törvénymódosítás miatt, ráadásul a vállalatnak 30 milliót kell visszafizessen különböző fejlesztések miatt.

Fotó: Pál Árpád

Egy tavalyi törvénymódosítás miatt kell szerződést bontania az udvarhelyi önkormányzatnak az Aqua Nova Hargita vízszolgáltatóval. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ez esetben az önkormányzatnak meg kell térítenie a szolgáltatónak az eddig eszközölt, ám még nem amortizálódott beruházásait. A városvezetés azt ígéri, a problémák ellenére nem lesz gond az ivó-, illetve szennyvízhálózati rendszer működéséve.

Udvarhelyen az Aqua Nova Hargita Kft. az Urbana Rt. alvállalkozójaként működteti az ivó- és a szennyvízhálózatot, ám egy tavalyi jogszabály-módosítás miatt a vízszolgáltató csak akkor láthatja el törvényesen feladatát, ha közvetlenül a polgármesteri hivatallal köt szerződést – avatott be a részletekbe Derzsi László önkormányzati képviselő. Mint mondta,

a helyzetet súlyosbítja, hogy a megállapodás felbontása után az önkormányzat nagyjából 30 millió lejt kell kifizessen a szolgáltatónak a város tulajdonában lévő rendszerek fejlesztésére fordított pénzekből.

A szerződésbontással kapcsolatos tervezet már szerepelt az áprilisi önkormányzati képviselő-testületi ülés napirendi pontjai között, ám azt vissza kellett vonni, mert a kérdésben nem volt konszenzus a frakciók között. Derzsi hangsúlyozta, nem tud támogatni egy ilyen határozattervezetet, amíg nincs átlátható megoldás a szolgáltatás folyamatos biztosítására, illetve a dokumentumok felbontásának jogi és anyagi következményeire.

Orbán Balázs, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alkotta koalíció frakcióvezető-helyettese megerősítette, az említett jogszabály-módosítás miatt valóban nincs mit tenni, kötelezően fel kell bontani a szerződést az Aqua Nova Hargita szolgáltatóval. Rámutatott, a hivatal jogi véleményezést kért a helyzetről, hogy jobban átláthassák a problémát és annak különféle vonatkozásait, ezért is kellett elhalasztani a szerződésbontással kapcsolatos határozattervezetet. „Úgy fog az önkormányzati képviselők elé kerülni a szerződésbontásról szóló tervezet, hogy a testület már tudni fogja, mik a konkrét lépések, amelyek mentén problémák nélkül lezárható a folyamat.

Magyarul: nem áll fenn annak a veszélye, hogy az udvarhelyiek vízszolgáltató nélkül maradnának bármilyen rövid időszakra is” – fogalmazott.

Orbán ugyanakkor leszögezte, a szerződésbontásra kizárólag a hatályos törvények miatt van szükség, szó sincs arról, hogy problémáik volnának a szolgáltatóval. Amint a szerződésbontás megtörtént, a hálózatműködtetés megoldása érdekében újabb közbeszerzési eljárást írnak ki, amelyen az Aqua Nova Hargita is részt vehet.

„Ez egy olyan kellemetlen helyzet, ami senkinek sem felel meg, de a tavaly november végén történt törvénymódosítás miatt nincs mit tenni” – nyilatkozott lapunknak a szerződésbontásról Ülkei Erika, az Aqua Nova Hargita Kft. marketingigazgatója. Hozzátette, hogy vállalatuknál a legfontosabb a törvények betartása.

Mint mondta, csak az udvarhelyi szenny- és ivóvízhálózati rendszereket működtetik alvállalkozóként, így más településeken nincsenek problémák. A cég képviselője rámutatott, amennyiben új közbeszerzési eljárást ír ki a városvezetés a hálózatok működtetésére, ők is pályázni fognak. „Úgy gondoljuk, az Aqua Nova Hargita által eszközölt hálózati fejlesztésekre lehet építeni. Reméljük, hogy most nem valaminek a végén, hanem inkább valaminek a kezdetén vagyunk” – fogalmazott.