Rekordmennyiségű borfajtát értékeltek a marosvásárhelyi Sapientián

Simon Virág 2017. május 01., 22:58

Rangos díjakat osztottak ki a 18. alkalommal megszervezett Erdélyi Szőlőhegyek Borversenyén, amelyet a hétvégén tartottak a marosvásárhelyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Fotó: Haáz Vince

Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke elmondta, erősíteni akarják a kapcsolatot a borászok, az egyetemi oktatók és a diákok között, hiszen mindenkinek érdeke, hogy a leendő kertészek, borászok jól képzettek legyenek, s munkájukkal öregbítsék az erdélyi borászat hírnevét. 

Az egyesület elnöke szerint idén rekordmennyiségű fajtát neveztek be a borászok és borászatok: 139 fehérbor, 40 vörös, 9 rozé, valamint vermut és pezsgő.

A kóstolás után a zsűri eredményt hirdetett, kiosztva többek között fehérbor-kategóriában 1 champion-díjat, 2 nagyarany-érmet, 17 aranyérmet, vörösbor-kategóriában 1 champion-díjat, 2 nagyaranyérmet, 9 aranyérmet. A rozébor-kategóriában (mivel nem volt elég minta) csak egy arany- és több ezüst- és bronzérmet.

Fotó: Haáz Vince

A legtöbb pontszámot fehérbor-kategóriában a mikefalvi Villa Vinea borászat 2014-es évjáratú contessa bora kapta, nagyaranyat gyűjtött be a ménesi sauvignon blanc bora (borász: Balla Géza) és a halmi pincészet királyleánykája, mindkettő tavalyi évjáratú. Vörösbor-kategóriában a champion-díjat a ménesi cabernet franc érdemelte ki, s szintén a ménesi Balla Géza készítette a nagyarany-érmet elnyerő feketeleánykát is.

Erdélyben fantasztikus adottságok vannak mind a fehér, mind a kék szőlő termesztésére, és a gazdák tudják, milyen fontos a hozzáértés és a technológia, valamint, hogy hogyan kell jó minőségű szőlőből jó minőségű bort készíteni.

Itt jellegzetes szőlőfajták, borvidékek vannak, s ezt az adottságot ki kell használni, kamatoztatni kell. Például a Küküllő mentén a királyleányka, Ménesen a kadarka vagy más olyan jellegzetes szőlőfajták vannak, amelyekkel harcba lehet szállni külföldi borokkal is” – mondta Balla Géza ménesi borász.