Legyőzték a sárkányt a sepsiszentgyörgyi városnapokon

Bíró Blanka 2017. május 01., 22:52

Kulturális, gasztronómiai, valamint szórakoztató rendezvények közül válogathattak a résztvevők a Sepsiszentgyörgyön 26. alkalommal megszervezett, vasárnap zárult Szent György Napokon.

Fotó: Szent György Napok/Codra Botond István

Látványos tűzijátékkal ért véget vasárnap a 26. alkalommal megszervezett Szent György Napok. Az idei sepsiszentgyörgyi városünnep 40 helyszínen több mint 300 programmal várta az érdeklődőket. A kultúrhéten klasszikus, dzsessz, blues és világzenei koncertek, színházi és bábelőadások, író-olvasó találkozók, filmvetítések, valamint képzőművészeti kiállítások közül válogathattak a résztvevők.

A fesztiválhétvégén négy helyszín adott otthont a koncerteknek a főtéri főszínpadon kívül, a közösségi színpadon, a múzeumkertben és az ifjúsági udvarban léptek fel az együttesek. A belvárosban a kézművesek kínálták portékáikat, valamint az őstermelőknél lehetett kóstolgatni, volt mesterségbemutató, és könyvkereskedők is helyet kaptak a rendezvénysorozaton. Az Erzsébet parkban működött a Szent György-tanoda, ahol a gyerekek játékos próbákat kiállva készültek fel arra, hogy legyőzzék a jelképes sárkányt.

Fotó: Szent György Napok/Bereczky Sándor

A városnapokon ünnepelték meg azt is, hogy a Sepsi-SIC női kosárcsapat megszerezte második bajnoki címét. A játékosok és Zoran Mikes edző „Levonulni tudni kell” feliratú pólóban jelentek meg a rendezvényen, és több száz lelkes szurkoló üdvözölte őket.

A városnapok egyik érdekes pillanata volt, amikor a titokzatos moldvai együttes, a Carla’s Dreams basszusgitárosa a koncerten megszólalt magyarul:

„... magyar vagyok, székely vagyok, és ez a város az enyém, barátaim, családtagjaim vannak itt”.

A Szent György Napok vasárnap este Bródy János Ráadás című életműkoncertjével ért véget. A kezdőparádén megjelenő háromfejű sárkány a zárónapon újra feltűnt, füstöt és lángot okádva teherautón „vonult” a színpad elé, ahol Szent György lovag egy elhajított lándzsával legyőzte. Végül a közel félórás tűzijátékot a nemzetközi díjnyertes Pyro Events Team – Fireworks Design mutatta be.

Fotó: Szent György Napok/Bereczky Sándor

Dancs Árpád a Pro Urbe díjas

A 26. alkalommal megszervezett Szent György Napok keretében Dancs Árpád zenetanárnak adták át az idei Pro Urbe díjat, amelyet az önkormányzat 1997 óta olyan személyiségeknek ítél, akik „pénz és taps nélkül” dolgoztak a városért, a közösségért.

Dancs Árpád a tanórákon kívül olyan sokrétű és hasznos tanulási, fejlődési, valamint szórakozási lehetőséget biztosított diákgenerációknak, ami nélkül nemcsak a diák, hanem felnőtt életünk is sokkal szegényesebb lett volna”

– mondta el Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatója.

Testvérszerződés Sepsiszentgyörgy és Szentes között

Testvér-megállapodási szerződést kötött Sepsiszentgyörgy a magyarországi Szentes váro­sával. A szerződést a városnapok keretében írták alá, és ez alkalommal bemutattak egy kisfilmet a Csongrád megyei településről. Antal Árpád polgármester elmondta, hogy

egy alulról jövő kezdeményezést hivatalosítottak, a két település különböző intézményei között szoros kapcsolat alakult ki az elmúlt években.

„A szerződés aláírásával semmi mást nem tettünk, mint hogy hivatalosítottuk azt, ami már működik a két város között” – mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Sepsiszentgyörgynek és a hozzá tartozó két falunak összesen 16 testvértelepülése van nyolc országban.